NATO – măsuri defensive pentru asigurarea securității pe flancul estic al alianței

April 16, 2014

Gabriela Ioniță

Reuniunea Consiliului NATO – diplomație și mult PR

Criza din Ucraina e departe de a fi soluționată și nu-mi fac iluzii privind reuniunea de mâine de la Geneva. Un lucru însă e sigur: paradigma relațiilor internaționale și scena geopolitică a lumii s-a modificat radical. Mai puțină ipocrizie, dar nu și mai puțină agresivitate&nervozitate. Rusia a atenționat în numeroase rânduri că unul din punctele excluse oricărei negocieri este Ucraina – și ipotetica sa includere sub aripa Alianței Nord-Atlantice – iar în final și-a impus decisiv (și ingenios, aș zice !) punctul de vedere. În acest context NATO face un efort de imagine (și de orientare) și decide să-şi revizuiască forțele destinate apărării colective pe flancul estic al alianței. Astfel, pentru a calma spaimele partenerilor din regiune (privit în ansamblu, flancul estic al NATO e un fel de ceata lui Pițigoi, isterizată vârtos de vulturul bicefal al Rusiei) se va intensifica patrularea aeriană în estul Europei, vor fi trimise nave în Marea Baltică şi Marea Mediterană, a declarat, miercuri, secretarul Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, citat de Vocea Rusiei. „Vor fi mai multe avioane în aer, mai multe nave pe apă şi mai multe trupe pe uscat. Avioanele vor patrula mai intens spaţiul aerian, navele vor fi trimise în Marea Baltică, estul Mării Mediterane şi oriunde este nevoie” a explicat Rasmussen la mult mediatizata reuniune a Consiliului NATO la nivel de ambasadori. Am mai aflat și că, pentru ”doza de dramatism” necesară momentului ”măsurile vor fi luate urgent, adică în câteva zile”, deoarece e complet improbabil ca Moscova să atace în următorul interval de timp vreun membru NATO. Și, la fel de sigur, dislocarea în regiune a unei duzini de nave și avioane, plus câteva sute de soldați nu are șanse să impresioneze Rusia nici măcar la nivel de PR (cine urmărește pregătirile pentru parada militară din acest an – adică vreo 150 de vehicule de luptă, 69 de avioane și elicoptere și peste 11000 de soldați – înțelege despre ce vorbesc).

Left to right: General Jean-Paul Palomeros (Supreme Allied Commander Transformation), General Knud Bartels (Chairman of the NATO Military Committee) and General Philip M. Breedlove (Supreme Allied Commander Europe)

Înarmarea e mama securității

Ce înseamnă mai exact acest demers ? Potrivit Agerpres, Secretarul general al NATO a subliniat faptul că principala sarcină a NATO este să-și apere aliații. Chiar și pe cei care sunt mai degrabă consumatori decât generatori de securitate în angrenajul sistemului – cel puțin cât aceștia se dovedesc utili intereselor pilonului de bază al alianței, SUA. “Am făcut deja o serie de pași, inclusiv să creștem misiunea noastră de poliție aeriană deasupra statelor baltice sau să efectuăm zboruri de supraveghere cu avioane AWACS deasupra Poloniei sau României. Astăzi am căzut de acord asupra unui nou pachet pentru a ne întări apărarea colectivă și a demonstra tăria solidarității aliate. Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave la apă și mai multă pregătire la sol. De exemplu, avioanele vor zbura în număr mai mare deasupra regiunii baltice, nave aliate vor fi desfășurate în Marea Baltică, estul Mediteranei și oriunde altundeva va fi necesar”, a declarat secretarul general al NATO, după reuniunea menționată.

Rasmussen a mai precizat că stafful militar din țările aliate va fi desfășurat pentru a crește gradul de pregătire prin instruire și exerciții. “Planurile noastre de apărare vor fi revizuite și întărite. Vom începe să implementăm aceste măsuri imediat și mai multe vor urma dacă va fi necesar în săptămânile și lunile care vor veni. Deciziile noastre de azi se referă la apărare, descurajare și reducerea tensiunii și sunt în deplină conformitate cu angajamentul nostru internațional. Transmit un mesaj fundamental, acela că NATO va proteja fiecare aliat și îl va apăra de orice amenințare la adresa securității noastre fundamentale, acesta este angajamentul nostru ferm” a subliniat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice. Ceea ce nu a precizat Secretarul General al NATO este ce zone sunt vizate de procedura de relocare (zestrea NATO nu poate spori peste noapte și trebuie acum împărțită cu rudele mai sărace) și nici cine va plăti pentru acest ”festin”. Nervozitatea complexului militar-industrial de peste Ocean a crescut proporțional cu scăderea investițiilor țărilor europene în programe de înarmare și securitate. Din acest punct de vedere, criza ucraineană e mană cerească, concluzia după pățania Ucrainei fiind una destul de clară: înarmarea e mama securității ! Mai ales în condițiile în care globalizarea s-a dovedit și se dovedește în continuare mai degrabă un impediment în sancționarea derapajelor de la normele teoretice ale relațiilor internaționale.

PS: Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR) tocmai a precizat că va trimite “în cursul noptii, cel târziu mâine dimineață” conducerii politice a NATO mișcările specifice care ar urma să aibă loc, precum și detaliile referitoare la unități, locații și exerciții, urmând ca apoi să fie luate deciziile propriu-zise de desfășurare a mijloacelor de apărare. “Măsurile imediate sunt concepute și planificate să fie sustenabile minim până la 31 decembrie, iar ulterior, în cursul anului, NATO va decide ce ar trebui aplicat dincolo de acea dată” a mai spus Breedlove, precizând că va încerca să discute la telefon cu șeful Statului Major General al forțelor armate ale Federației Ruse, generalul Valeri Gherasimov, despre ce presupune pachetul de măsuri defensive (pentru asigurarea securității aliaților din Est), adoptat miercuri de NATO.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new