Rusia: A fi sau a nu fi în OMC ?

September 25, 2012

Avantajele şi dezavantajele intrării Rusiei în OMC

Rusia este membră a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) cu acte în regulă de aproximativ o lună, dar efectele nu întârzie să apară. Kremlinul va avea cel puțin două dispute comerciale cu Bruxellesul în viitorul apropiat, iar Orientul Îndepărtat rus începe să se confrunte cu o concurenţă a produselor chineze, nipone și sud-coreene.

Comisarul european pentru comerţ Karel De Gucht a ameninţat Rusia că UE “va folosi toate mijloacele necesare” pentru a o determina să respecte normele OMC în domenii precum importurile de animale şi reciclarea maşinilor uzate.

De Gucht a criticat interdicţia Rusiei privind importurile de animale vii din UE, intenţia de a percepe taxe pe vehiculele importate, două cazuri anti-dumping şi un alt caz comercial în domeniul apărării, deschise de Moscova împotriva blocului comunitar în ultimele luni.

Aderarea Rusiei la OMC, după 18 ani de negocieri, servește ca obiective importante ale politicii ruse: extinderea vânzărilor ruse de cereale pe piețele din întreaga lume, participarea directă a Moscovei la negocierile privind Runda Doha și sprijinirea producătorilor ruși de oțeluri în demersul lor de a pătrunde pe piețele externe (vezi cazul Serbiei unde 3 magnaţi ruşi se luptă pentru privatizarea celui mai mare combinat de metalurgie din ţară ).

Reversul medaliei este că o parte din ramurile industriale ruseşti mai puţin dezvoltate, vor avea o concurenţă puternică nu doar în plan extern, ci şi pe piaţa internă, anulându-se tot felul de taxe şi măsuri protecţioniste. Efectul acestor rigori impuse de OMC va produce o deschidere pentru produsele occidentale în partea europeană a țării, iar Extremul Orient rus va trebui să se deschidă față de produsele chineze, japoneze și sud-coreene.

Această declarație a comisarului european survine după ce Bruxellesul a anunţat deschiderea unei anchete împotriva gigantului rus Gazprom, acuzat de abuz de poziție de monopol și de manipularea prețului gazelor naturale în anumite state din Europa de Est (Polonia, Slovacia).

Între timp, presa rusă notează că Gazpromul îşi va restructura operaţiunile europene pentru a se conforma cerinţelor Uniunii Europene în domeniul energiei şi a scăpa astfel de investigaţia Comisiei Europene (CE) referitoare la practici anti-concurenţiale. În prezent, Gazprom vinde gaze Europei prin unitatea Gazpromexport. Aceasta este unicul acţionar al Gazprom Germania, care gestionează operaţiunile grupului rus în Europa prin firme ca Britain Gazprom Marketing & Trading Limited şi Gazprom Schweiz AG, şi prin participaţii în Wingas şi Wintershall. Gazele naturale ruseşti acoperă 40% din importurile totale de gaze ale UE.

Gazprom va crea două unităţi, respectiv Gazprom Storage & Transport, care ar prelua Gazprom Germania plus infrastructura de transport şi stocare gaze, şi GMT Holding, care ar consolida operaţiunile de furnizare. Ambele divizii ar fi înregistrate în Elveţia, potrivit RBK, care citează surse apropiate situaţiei.

Grupul rus s-ar conforma astfel legislaţiei Uniunii Europene, care interzice companiilor de energie să controleze operaţiuni de distribuţie şi transport concomitent. Această regulă, în vigoare din 2009, a fost adoptată de UE pentru a încuraja concurenţa pe piaţa de energie şi a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Gazprom s-a opus iniţiativei.

De asemenea, Gazprom ar fi protejat de alte investigaţii dacă îşi înregistrează cele două unităţi în Elveţia, în afara UE, potrivit Interfax.

O alternativă luată în considerare de Gazprom a fost ca grupul să preia în totalitate Gazprom Germania şi Gazprom Marketing & Trading. În acest fel însă ar fi apărut costuri adiţionale la plata dividendelor pentru Gazprom Germania.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new