Rusia, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la educaţie
October 23, 2012
Federaţia Rusă a fost condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la educaţie în dosarul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, iar R.Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în aceste cauze. În consecinţă Moscova a fost obligată să achite reclamanţilor 1 milion şi 70 de mii de euro.
În acest sens, în 2004, la CEDO, un grup de părinţi, elevi şi profesori au depus dosarele prin care au denunţat presiunile la care au fost supuşi din partea regimului din stânga Nistrului, pentru a renunţa la utilizarea alfabetului latin.
Acest lucru s-a întâmplat după ce în vara anului 2004, Sovietul Suprem de la Tiraspol a hotărât să închidă cele opt şcoli cu predare în limba română din teritoriu şi să le treacă în subordinea autorităţilor transnistrene. Atunci, forţele de ordine ale regimului din stânga Nistrului au deconectat instituţiile de învăţământ de la electricitate, apă şi alte servicii. Mai mult, părinţii au fost ameninţaţi că ar putea rămâne fără locuri de muncă dacă nu-şi trimit copiii la şcoli cu predare în limba rusă. După câteva luni de negocieri, administraţia de la Tiraspol a cedat sub presiunea organizaţiilor internaţionale, precum OSCE şi Consiliul Europei, iar şcolile au fost redeschise.
Autorităţile Republicii Moldova, statul implicat în medierea conflictului transnistrean – Ucraina, statele şi structurile observatoare SUA, UE şi OSCE, şi în mod special Federaţia Rusă sunt solicitate să facă tot posibilul pentru executarea deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care Rusia a fost condamnată pentru încălcarea dreptului la educaţie a copiilor din trei licee din Bender, Râbniţa şi Grigoriopol. Solicitarea a fost expusă într-o rezoluţie semnată de către Asociaţia Promo-LEX şi directorii celor trei instituţii de învăţământ.
Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, avocatul Ion Manole, declară că nu a fost deloc uşor să se lucreze pe acest caz, deoarece se vedea durerea şi dezamăgirea oamenilor. Toate cele 8 şcoli cu predare în limba română cu grafie latină au avut de suferit, iar cazurile înregistrate la CEDO au moderat un pic administraţia din regiune.
Iar cei care au fost declaraţi de CEDO drept victime ale acţiunilor forţelor separatiste, consideră că despăgubirea este nesemnificativă, în comparaţie cu suferinţele prin care au trecut.
Analiştii sunt de părerea că Rusia va plăti despăgubirile de un milion şi 70 de mii de euro, dar nu îşi va schimba comportamentul în privinţa raioanelor de est ale Moldovei, din contra, va deveni şi mai agresivă.
Asociaţia Promo-LEX reprezintă încă 57 dosare la CEDO împotriva Rusiei şi Republicii Moldova privind încălcarea a diverse drepturi (stipulate în carta ONU) ale locuitorilor de peste Nistru.
Leave a Reply