Rusia pune din nou în discuție importurile de vin din Rep. Moldova

August 14, 2013

Potrivit publicației Ekonomika, Federaţia Rusă ar putea, în timpul apropiat, să limiteze importul unor tipuri de vinuri din Republica Moldova. O declaraţie în acest sens a fost făcută de şeful „Rospotrebnadzor”-ului (Centrul de Epidemiologie), medicul sanitar principal al Rusiei, Ghenadie Onişcenko.

Potrivit oficialului rus, în timpul apropiat „Rospotrebnadzor” va întreprinde un şir de măsuri vizavi de importurile de vin din Republica Moldova, motivația fiind ca de obicei calitatea produselor. „În viitorul apropiat vor fi luate măsuri pentru a restricționa furnizorul, în cazul în care autoritățile Republicii Moldova nu vor manifesta interes pentru crearea de condiții civilizate de primire a produselor moldovenești pe piața rusă”, a declarat Onişcenko. Potrivit sursei citate, pretenţiile privind băuturile alcoolice importate din Moldova sunt legate de calitatea producţiei, care a fost pusă la îndoială în urma efectuării expertizelor. Ghenadi Onişcenko a menţionat că pretenţiile înaintate au la bază temeiuri serioase. Reamintim că la începutul anului 2012, în contextul discuțiilor privind simplificarea procedurii de import a vinului din Moldova, același Onișcenko declara că “Atunci când am început schimbările în acest domeniu, în Republica Moldova erau mai mult de 200 de aşa-numite companii vinivole. Acum, au rămas aproximativ 60 de companii. Dar acestea sunt într-adevăr, acele întreprinderi care dispun de plantaţii viticole, de tehnologii de prelucrare şi, cel mai important – dispun de experţi. De aceea, în prezent discuțiile cu Republica Moldova sunt destul de active si noi în curând, probabil, vom declara că am reușit să facem paşi concreţi de liberalizare suplimentară a produselor vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă “, – a spus şeful Rospotrebnadzor-ului.

Astfel, în 2010 Republica Moldova a exportat în Federaţia Rusă peste 308 milioane de litri de băuturi alcoolice. Dintre acestea, peste două milioane de litri de vin nu au ajuns în vânzare, iar jumătate din acest volum a fost reîntors în Moldova, arată datele Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor.

Potrivit oficialilor, 44 de întreprinderi din Republica Moldova au dreptul de a livra producția de vin în Rusia, dar numai 20 de companii fac livrari în mod curent. ‘Pentru anul 2013 din Moldova s-au primit deja 1713 loturi de producție vinicolă în valoare totală de 11 milioane 760 mii de litri’, – a declarat șeful Centrului de Epidemiologie. Actualul plan nu va fi la fel de dezastruos ca în 2006 (când s-a restricționat complet accesul vinului moldovenesc în Rusia -. n.red)’. ‘Până în prezent, am început consultări, consultarea directă cu mediul de afaceri din Moldova, pentru că schimbările promise nu au fost o realitate’, – a spus Onișcenko. Potrivit șefului de la Epidemiologie, Republica Moldova nu ia măsuri pentru a stabili un sistem național de control al calității alcoolului, ceea ce împiedică în mod constant o creștere în transporturile către Rusia.

De menţionat că, la finele lunii martie 2006, Rusia a impus un embargo la importul de vinuri din Moldova, motivînd că în băuturile alcoolice moldoveneşti au fost depistate metale grele şi pesticide. Ulterior, în cadrul summitului CSI din 2007, preşedinţii Rusiei şi Moldovei au convenit să reia livrările produselor vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă conform principiul „ghişeului unic”, cu condiţia înăspririi controlului asupra calităţii. Potrivit datelor statistice, în 2010 Republica Moldova a exportat în Federaţia Rusă peste 308 milioane de litri de băuturi alcoolice. Dintre acestea, peste 2 milioane de litri de vin nu au ajuns în vânzare, iar jumătate din acest volum a fost reîntors în Moldova, arată datele Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new