Rusia: Sergey Ivanov, aliat de cursă lungă al președintelui Putin, părăsește șefia AP de la Kremlin

August 12, 2016

Președintele rus Vladimir Putin a numit un nou șef al Administrației prezidențiale, după ce Serghei Ivanov, cel care a deținut această funcție până în prezent, și-a exprimat dorința de a părăsi acest post, informează vineri agenția de presă TASS.

‘Șeful statului rus l-a numit prin decret pe Anton Vaino șef al Administrației prezidențiale, eliberându-l din funcția pe care acesta o deținea anterior’ (șef-adjunct al Administrației prezidențiale), se spune într-un comunicat al biroului de presă al Kremlinului.

Printr-un alt decret Putin l-a eliberat pe Sergey Ivanov din funcția de șef al Administrației prezidențiale și l-a numit Reprezentant special al președintelui pentru Protecția mediului, ecologie și transport.

Președintele Putin a ținut să precizeze că Sergey Ivanov a părăsit funcția de șef al Administrației prezidențiale din proprie dorință. ‘Țin minte înțelegerea noastră de a nu vă folosi mai mult de patru ani pentru funcția de șef al Administrației prezidențiale. Tratez cu înțelegere dorința dumneavoastră de a trece într-un alt sector de lucru’, a subliniat Putin în timpul întrevederii sale cu Ivanov, o stenogramă a întrevederii fiind publicată vineri pe site-ul Kremlinului.

Potrivit lui Putin, Sergey Ivanov este cel care l-a recomandat pe Anton Vaino în calitate de succesor în funcția de șef al Administrației prezidențiale. Anton Eduardovich Vaino s-a născut în 1972 în Tallin, Estonia. Este absolvent al Institutului de Relații Internaționale din cadrul Universității de Stat ”Mihail Lomonosov” din Moscova și vorbește fluent limba engleză și japoneză. În perioada 1996-2001 – a fost Atașat al Ambasadei Rusiei la Tokyo, în 2001-2002 – Secretar III al Departamentului asiatic al Ministerului rus de Externe, în 2002-2007 – consultant, apoi consilier, apoi șef adjunct al Departamentului pentru protocol al președintelui FR .
În 2007, a devenit șef adjunct al protocolului prezidențial. Începând cu anul 2007  a ocupat postul de șef adjunct al staffului guvernamental, a supervizat serviciul de presă al departamentului de informații și protocolul din cadrul guvernul rus. În 2008 a fost numit șef al protocolului PM și șef adjunct al personalului de la Guvern. Vaino este căsătorit și are un fiu. Începând cu luna mai 2012, Vaino a lucrat ca adjunct al Șefului Administrației prezidențiale de la Kremlin.

Reamintim că la sfârșitul lunii iulie (29), după o întâlnire cu agricultorii din regiunea Tver, Vladimir Putin a schimbat în doar câteva ore 4 guvernatori, 4 înalți oficiali, Reprezentanți ai Președinției în teritoriu și un ambasador. Presa de la Moscova susține că aceștia au fost înlocuiți cu ”siloviki” (persoane din vechea gardă, provenind din cadrul serviciilor secrete/de securitate). În același timp de notat că în acest moment, împotriva lui Dmitry Medvedev are loc o serioasă campanie de debarcare din funcția de premier, iar partidele își pregătesc candidații pentru alegerile parlamentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new