Rusia – un nou eşec în domeniu aerospaţial

July 2, 2013

Eşecurile par să se ţină scai de specialiştii din domeniul aerospaţial din Rusia. De data aceasta Live pe un post de televiziune naţional, Rossia 24.

“O rachetă rusească Proton-M, care transporta trei sateliţi pentru sistemul de navigaţie Glonass, a explodat, marţi, după ce a fost lansată de la cosmodromul rus Baikonur, din Kazahstan”, a anunţat Agenţia spaţială rusă (Roskosmos) într-un comunicat.

“Un accident s-a produs în timpul lansării rachetei Proton-M de la cosmodromul Baikonur, la 2 iulie. Racheta s-a prăbuşit pe teritoriul cosmodromului şi a explodat”, precizează comunicatul.

Rusia s-a confruntat cu o serie de eşecuri în ultimii ani în ceea ce priveşte lansarea sateliţilor sau navetelor către Staţia Spaţială Internaţională (ISS). În decembrie 2010, trei sateliţi Glonass lansaţi cu ajutorul unei rachete Proton au căzut în Oceanul Pacific, după ce punerea lor pe orbită a eşuat din cauza unei supraîncărcări cu carburant a lansatorului.

Sistemul Glonass este cel mai costisitor program al Agenţiei Spaţiale a Federaţiei Ruse şi a fost conceput ca alternativă concurentă la sistemul de navigaţie american GPS şi cu viitorul sistem european Galileo. Pentru sistemul Glonass sunt amplasaţi deja 29 de sateliţi (din care 23 funcţionali, 4 aflaţi pe orbite ca rezerve şi 1 în perioada de testare) din cei 43 planificaţi în total.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new