Rusofobia – calea iluzorie spre regăsirea de sine

February 9, 2016

Rusofobia are, într-adevăr, (și hronicul vremii poate confirma) origini religioase. În istorie sunt cunoscute multe cazuri în care vecinii, la drept vorbind, nu s-au înțeles, dar nu întotdeauna au fost și sincer convinși că cealaltă partea va dispărea de la sine, odată cu mersul istoriei.

Convingerea sinceră a susținătorilor protestelor din Ucraina care au avut loc în perioada 2013-2014, cât și în afara granițelor acestei țări, convingere cu privire la corectitudinea orientării alese, are la bază un anume soi de siguranța ilogică cu privire la faptul că Rusia se află într-un stadiu de degradare atât de avansat încât s-ar putea prezice că este pe cale să dispară.

Este rusofobia Vestului una reală, organică sau e doar o iluzie motivațională ? Rusofobii așteaptă de un atât de îndelungat timp consecințele prăbușirii Rusiei, cam tot atât cât și cei din defuncta U.R.S.S. au așteptat colapsul lumii capitaliste în perioada Războiului Rece. Dar, dacă un observator atent poate remarca cum U.R.S.S. își făcea mersurile și strategiile pe baza teoriei marxiste, cea care promitea victorie ideologiei comuniste, este totuși greu de relevat ce anume susține în mod real și necondiționat ”speranțele” opozanților actuali ai Rusiei din Occident, cei care nutresc speranța colapsului iminent al Federației Ruse!?

După toate semnalmentele, este vorba chiar de credința, și în aceste sens suspectez faptul că temeiul acestei credințe nu este chiar unul profund evlavios, pentru că se referă la credința în pieirea celuilalt – temei care stă la baza proceselor ce au avut ca rezultat colapsul imperiilor creștine din Europa. Căci, dacă ai urmat calea adevărului, cea care corespunde cerințelor Atotputernicului, atunci, în mod evident, cei care merg pe altă cale, sau cei care merg în direcția opusă Atotputernicului, trebuie să fie pedepsiți pentru greșeala făcută. Dacă acest lucru nu se întâmplă – atunci, ori tu însuți te îndrepți pe o direcția greșită ori – în general – gândești eronat și faci prostii.

De aceea, Occidentul (condiționat fiind de politicile globaliste și reprezentat de mass-media, rețele sociale & blogosfere, și susținut fiind – ce-i drept – de oameni provenind din diverse straturi sociale), își dorește cu atâta disperare și patimă să îl facă de râs pe Vladimir Putin, să fie martor la sărăcirea și colapsul Federației Ruse din nevoia imperioasă de a se regăsi, de a-și confirma credința în sine și în valorile care i-au conferit admirație și pe care nici el singur nu prea mai știe cum le-a pierdut. Și așa va fi mereu, oricine ar fi la conducerea Federației Ruse, până când una dintre părți se va prăbuși. După care istoria o va lua de la capăt, pentru a ne demonstra că nu suntem apți să învățăm nimic din lecțiile sale.

Tatiana Jukova

traducere: Anca Uric

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new