Șase luni, cinci săptămâni și patru stele, pardon, zile !

June 29, 2015

6! Șase! O cifră atotcuprinzătoare ce pare a descrie atât de multe lucuri zilele acestea.  Șase pare a fi chiar o cifră cu ștaif, o cifra prezidențială aș putea spune! Când o rostești simți cum se rostogolește elitist pe vârful limbii. Cu o oarecare încărcătură ocultă am putea zice, privind la cele 6 luni, 5 săptămâni și 4 zile de când românii au ales să le dea unora țara înapoi. Să vă explic mai pe îndelete și de ce…

Șase descrie de exemplu numărul de case achiziționate de domnul Klaus Werner Iohannis din salariile de bugetari ale domniei sale și ale soției, completate cu veniturile din activitățile pedagogice extra-școlare, după cum chiar Klaus Iohannis ne-a spus.

Șase reprezintă și numărul de luni trecute de la instalarea la Cotroceni a noului președinte și intrarea țării în epoca post-Băsescu. Ei bine, și de această dată cifra 6 pare să-i fi purtat noroc domnului președinte ! La 6 luni de la instalarea la Cotroceni, președintele KWI primește cadou un vot aproape unanim pe Strategia de Apărare Națională și promisiunea fermă din partea DNA că în curând îi va instala în Palatul Victoria guvernul lui.E drept că deși ține de șase 24 de ore, șapte zile din șapte, SRI a lăsat să se aștearnă o tăcere suspectă asupra legii Big Brother ! (E drept, că și dinspre America semnele nu sunt foarte încurajatoare pe acest subiect delicat, legea surată fiind declarată acolo neconstitutională).

Tăriceanu, singurul care pare a mai ține tot de șase zilele astea firavei și mai ales originalei democrații românesti, degeaba a țipat în stânga și-n dreapta că Strategia de Apărare extinde prerogativele prezidențiale dincolo de limita Constituției actuale, transformând România într-o republică prezidențială. N-a avut succes în fața colegilor parlamentari!

La 6 luni de la instalarea la Cotroceni cifra 6 pare să le poarte noroc și celor protejați de președinte. Astfel, în ciuda unui denunț calomnios precum și a abuzurilor certificate printr-o sentință definitivă și irevocabilă, două din cele 6 chei ale Justiției au fost scutite de la obligația morală a demisiei de către președinte, care a declinat competența în curtea CSM. CSM-ul prin vocea unor membri ”de seamă”, a criticat dur decizia instanței promițând o anchetă amănunțită a judecătorilor care, prin decizia luată, au creat aceast imens deranj. Totodată ne-au explicat că o persoană achitată de o instanță nu înseamnă că este nevinovată ci doar nedovedită. Victima însă, dna. Rarinca, a avut clar un comportament imoral atunci când a încercat să-și recupereze drepturile bănești cuvenite, dar mai ales atunci când s-a plâns de tratamentul de care a beneficiat din partea anchetatorilor. Asta în ciuda faptului că s-a putut ”bucura” și ea de beneficiile cifrei 6, petrecând 6 luni în arest preventiv, nevinovată fiind. Ca urmare DNA, pentru prima dată de la înființarea lui, atacă o decizie definitivă printr-o cale extraordinară de atac. După o primă amânare de 6 zile, pe 26.06, instanța decide să amâne până pe 2 septembrie pentru a se pronunța asupra admisibilitatii contestației în anulare cerută de DNA.

6 scrisori a primit și Zgonea de la tot atâția oficiali europeni, îngrijorați că parlamentul o să adopte cele 6 modificări la Codul Penal propuse de parlamentarii PSD. Atât de tare s-au speriat aleșii încât nu au mai modificat nici măcar articolele declarate drept neconstituționale de către CCR, fapt care a făcut, printre altele, ca în acest moment, în România, o persoană să poată fi arestă la domiciliu pe o perioadă nedeterminată.

Acum, când scriu aceste rânduri, aflu că urmează 6 zile de foc. Mihai Răzvan Ungureanu va afla dacă după 6 luni de mandat va părăsi funcția de consilier personal al președintelui Iohannis pentru a se reinstala în cea de director al Serviciului Român de Informații Externe. Nu fără emoții. Ultima dată când le-a cerut parlamentarilor să fie Ungurenii lui nu i-a prea ieșit. La acea vreme un general de doar 4 stele încurcându-i socotelile. Azi, bazându-se pe sprijinul ferm al aceluiași personaj dedicat întru totul edificării interesului național, speră să reușească. Fără emoții însă s-a dus la îndeplinire numirea lui GC Maior ca ambasador al nostru în SUA la fix … doar 5 luni de la demisia sa din fruntea SRI.

Un alt eveniment important al următoarelor 6 zile, de data asta extern însă, este legat de situația finanțelor grecești. O poveste complicată ce are potențialul de a pune în miscare un lanț de evenimente al căror efect pe termen mediu și lung este greu de anticipat.

Ah…Și Ponta care după o ședere prelungită cu 6 zile la turci pentru a se recupera după operația la picior, anunță că e pe picior de revenire. Și că de la aeroport se va duce direct la procuror pentru a-i furniza acestuia noi documente și a da noi declarații menite să-i demonstreze nevinovăția! Dacă 6 va fi cu noroc rămâne să vedem !

După 6 luni de așteptări și mutări dintr-un loc într-altul, Traian Băsescu părăsește domeniul de la Scroviștea și se mută într-un final în reședința pusă la dispoziție de poporul român pentru meritul de a fi condus destinul țărișoarei timp de 10 ani.

Și tot la 6 luni de la schimbarea de regim, nici unul dintre toți aceia ale căror nume au fost vehiculate în marile dosarele de fraudă de pe vremea regimului Băsescu, nu se mai află în stare de arest preventiv, ei aflându-se astăzi fie sub control judiciar, fie  liberi complet.

Un lucru însă este cert, și dătător de speranțe! Toate cele 6 vile de protocol aflate în administrarea RAPPS-ului și destinate pentru uzul președinției se află în plin proces de renovare, proces supervizat îndeaproape de președintele Iohannis. Cel puțin la asta știm că se pricepe, deoarece am văzut cu toții cum a renovat casele din centrul Sibiului. Că doar pentru asta l-am și ales președinte, pentru lucrul bine făcut/renovat/reevaluat/reeditat !

Sorin Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new