Schema Ponzi a lui Bernie Madoff va costa JP Morgan 2 miliarde de dolari
January 7, 2014
Banca JP Morgan Chase ar putea fi obligată să plătească guvernului SUA o amendă de peste 2 miliarde de dolari pentru că nu a raportat autorităților informații privind frauda masivă pentru care a fost condamnat fostul bancher Bernard Madoff, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Amenda ar putea fi anunțată de autoritățile americane până la sfârșitul acestei săptămâni, au declarat pentru WSJ surse apropiate discuțiilor.
Potrivit CNN, cea mai mare parte din fonduri urmează să fie direcționate către victimele lui Madoff, care va petrece tot restul vieții în închisoare după ce, ca administrator de active pe Wall Street, și-a păgubit investitorii cu miliarde de dolari timp de peste 20 de ani prin așa-numita schemă Ponzi. Departamentul Justiției ar urma să încaseze 1,5 miliarde de dolari din amenda plătită de JP Morgan, restul urmând să ajungă la divizii ale Departamentului Trezoreriei SUA, potrivit surselor citate de WSJ și The New York Times.
Grupul financiar JP Morgan a avut o colaborare de peste două decenii cu Madoff, încheiată în decembrie 2008 odată cu arestarea acestuia. Suma de 2 miliarde de dolari este de două ori mai mare decât se estimase anterior și înseamnă încă un efort semnificativ pentru JP Morgan de a-și pune în ordine problemele legale. În acest caz, banca este amendată în principal pentru deficiențe în zona controalelor interne, care au facilitat relația îndelungată cu Madoff și au prevenit alertarea autorităților cu privire la activitățile dubioase ale managerului. Mai mult, însuși Bernard Madoff s-a întors împotriva băncii, declarând că nu există îndoieli și că banca a închis ochii cu bună știință la activitățile sale. ”Trebuiau să fie idioți sau orbi ca să nu vadă încotro mergeau lucrurile” a declarat Madoff în cadrul procesului său, citat de FoxBusiness. De menționat că JP Morgan Chase a fost sancționată anul trecut cu amenzi în valoare totală de aproape 20 miliarde de dolari, în urma unor litigii și anchete privind practicile din perioada premergătoare crizei financiare și scandalului “balena de la Londra”, declanșat în 2012 după ce divizia de investiții din Londra a grupului financiar a înregistrat o pierdere de peste 6 miliarde de dolari din cauza unor tranzacții efectuate de traderi nesupravegheați.
În trimestrul al treilea al anului 2012, JP Morgan a constituit provizioane de 9 miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor legate de procese și investigații guvernamentale și a anunțat că are rezerve de 23 miliarde de dolari pentru a absorbi astfel de cheltuieli.
Leave a Reply