Schengen-ul, corupția și olandezii
March 16, 2015
Știți vorba aia cu află bărbatul ce știe tot satul?! Ei bine barbatul zice ”mai bine mai târziu decât niciodată! Important este că am aflat”…
Într-un final am aflat și eu care este prioritatea primului an de mandat a lui Iohannis! Dar voi la ce vă gândeați? Eu vorbeam de Iohannis și de proiectele sale la Cotroceni! Dar să revenim..
Aflat în vizita oficială la Berlin, Iohannis ne-a informat că prioritatea ”number one” a primului an de madat este aderarea României la spațiul Schengen. Pe bucăți, în etape, nu mai contează, integrare să fie și dacă se poate în Schengen, și anul ăsta ar fi perfect – zice Iohannis!
Ei bine, eu zic că poate să bifeze deja și primul mare eșec al primului an de mandat.
Frau Merkel ne-a spus clar, citez: ”Știu că românii așteaptă răspunsuri concrete legate de acest subiect și îi asigur de suportul Germaniei în eforturile României de a căuta soluții care să conducă deblocarea procesului!”
Cu alte cuvinte ne spune doamna Merkel că în acest moment procesul de aderare la Schengen este blocat sine-die și că ne urează succes în găsirea unei soluții care să ne scoată din fundătura în care ne găsim pe acest subiect.
Spusele doamnei Cancelar sunt confirmate de ambasadorul Olandei la București, Matthijs van Bonzel, care după ce si-a exprimat ingrijorarea legată de decizia Parlamentului de a nu-i ridica imunitatea lui Borbely, îi reamintește lui Iohannis că Olanda nu și-a schimbat poziția în privința aderării României la spațiul Schengen. Totodată, Excelența Sa ne mai spune explicit, cu subiect și predicat, că România nu era pregătită deloc și ca urmare nu ar fi trebui să adere la UE în 2007. Ne-au făcut o concesie la acel moment. ”România nu era pregătită în momentul aderării. Era pregatită din multe puncte de vedere, dar nu în cele esențiale. Vorbesc aici de legislație, de sistemul judiciar, de funcționarea lui, de eficiența și imparțialitate în modul de aplicare a legilor, de corupția instituțională” spune Excelența Sa la Realitatea TV.
Progresele în domeniul justiției confirmate de recentele rapoartele MCV, invocate până acum ori de câte ori Olanda era întrebată de motivele pentru care blocheză aderarea României la spațiul Schengen, arată un progres incontestabil dar, adaugă domnul Matthijs van Bonzel, abia dacă ne apropiem astăzi de stadiul la care ar fi trebui să fim la momentul aderării, în 2007. Deci, concluzionează Excelența Sa, nu există niciun motiv pentru care să poată merge în parlamentul olandez și să propună schimbarea poziției Olandei pe această temă.
Ceva însă se mai desprinde din argumentația domnului Matthijs van Bonzel și anume un soi aparte de mândrie. Mândria celui care vine și spune ”uitați-vă ce se întâmplă la DNA zilele astea și veți vedea că am avut dreptate. România este o țară profund coruptă. Este o țară ce suferă de corupție sistemică”.
De la mica corupție, de la mica atenție de care ai nevoie ca să rezolvi o problemă banală ce ține de fetele de la secretariatul grădiniței la care îți duci copilul până la miniștri, de la preotul din sat care pe lânga ce-i pe chitanță (asta considerând că acea chitanță există!) îți mai cere să dai și tu cât consideri dar nu mai puțin de (…) la conducerea BOR care se implică în campanii electorale pentru 30 de arginți de la bugetul de stat, de la căprar la judecători de la Curtea Constituțională, la generalii din armată, din servicii secrete, de la dosarul flota, casa din Mihăileanu, Nana, etc. până la Cotroceni, nimic nu a scăpat acestui flagel. Si aici ambasadorul are dreptate.
Așadar poziția Olandei nu se va schimba curând. Fie că arestările continuă, fie că nu, multă vreme de acum înainte olandezii vor avea motive să spună fie că justiția nu funcționează deloc, admițând că arestările s-ar opri mâine, fie că există confirmarea corupției dacă continuă în același ritm, iar până când aceasta nu va dispărea sau nu va fi redusă la niște cote acceptabile pentru ei, Olanda se va opune aderării României la Spațiul Schengen. Că aceste criterii sunt total arbitrare nu mai contează. Ceea ce contează sunt pozițiile în care se regăsesc aceste țări în raport cu România pe acest subiect.
În aceste condiții ridicarea MCV este nu numai un pas important în a demonstra faptul că România a înregistrat progrese pe domeniul justiției, dar el devine chiar un obiectiv strategic imediat, un element obligatoriu de realizat urgent, pentru cei care chiar doresc integrearea României în Schengen! Așadar domnule Iohannis, soluția imediată pentru deblocarea procesului de aderare la Schengen este ridicarea MCV. Succes cu asta!
Sorin Ardelean
Leave a Reply