Scoția – 3 săptămâni până la referendumul pentru independență

August 24, 2014

Viitorul Scoției va fi dezbătut într-o confruntare TV finală luni, la doar câteva săptămâni înainte de un referendum istoric pentru independență în care tabăra pro-separatistă, aflată în urmă în sondaje, este în căutarea unei performanțe de a schimba jocul din partea liderului ei, notează agenția Reuters.

Cu cât se apropie ziua de vot, 18 septembrie, sondajele arată că această campanie de a rupe cei 307 ani de uniune a Scoției cu Anglia și părăsi Regatul Unit se târăște, așa cum în general a fost de la început.

Potrivit Agerpres, mai multe sondaje recente i-au exprimat sprijinul sărind cu câteva puncte, dar potrivit celui mai recent “sondaj al sondajelor” din 15 august, pe baza unei medii a ultimelor șase sondaje și excluzând respondenții indeciși, sprijinul pentru tabăra pro-independență se ridică la 43% față de 57% pentru adversari.

Cu toate acestea, Alex Salmond, liderul Partidului Național Scoțian /SNP/ pro-independență, se bucură de o reputație de viclean militant ce a câștigat alegerile în mod neașteptat în trecut, mai notează Reuters.

“Este ultima șansă publică reală de a obține o mare audiență”, a declarat Patrick Brione, director al institutului de sondare Survation, în legătură cu dezbaterea televizată de luni. “Salmond are foarte puține șanse de a învinge în acest moment, așa că, într-adevăr, are nevoie de performanță impresionantă”, a remarcat el.
Dezbaterea este de așteptat să se axeze pe trei aspecte: dacă și cum o Scoție independentă ar putea păstra lira sterlină, cât de mulți barili de petrol sunt lăsați în Marea Nordului și dacă sistemul public scoțian de servicii de sănătate s-ar simți mai bine într-un stat secesionist.

Salmond a eșuat în mod neașteptat să domine prima astfel de dezbatere televizată la 5 august, când Alistair Darling, liderul campaniei anti-independență “Better Together” /”Mai bine împreună”/, l-a pus într-o situație neplăcută cu privire la problema aranjamentelor valutare într-o Scoție independentă.

Articol integral Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new