Seceta din SUA va duce la creșterea prețurilor la alimente la nivel global

August 3, 2012

Parcă amintind de Marea Depresiune și de seceta care i-a urmat în anii 50 și care a agravat urmările crizei economice, Statele Unite ale Americii se confruntă cu cea mai gravă și extinsă secetă din ultimii 56 de ani. Mai mult de jumătate din comitatele (subdiviziunea administrativa la nivel de stat) SUA au fost desemnate zone calamitate, într-un raport al Departamentului pentru Agricultură citat de CNN. Oficialii americani vorbesc despre căldura excesivă şi seceta devastatoare care a dus la pierderea culturilor de porumb şi a contribuit la creşterea preţurilor la alimente, și avertizează că situația poate deveni și mai gravă. Centrul de supraveghere a secetei a relevat o triplare a zonelor cu secetă extremă situate în nouă state din Midwest, unde se află grânarul Americii și unde se produce aprox. trei sferturi din porumbul şi soia din SUA.

Secretarul Departamentului pentru Agricultură, Tom Vilsack, a declarat miercuri, 2 august 2012, că au fost declarate zone calamitate 218 comitate din 12 state ale federației, datorită daunelor majore şi pierderilor cauzate de secetă şi de căldură excesivă. Statele afectate de temperaturile de sunt Arkansas, Georgia, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Mississippi, Nebraska, Oklahoma, Dakota de Sud, Tennessee şi Wyoming. Raportul Departamentului pentru Agricultură mai precizează că se vor înregistra scăderi masive ale exporturilor de porumb, domeniu în care SUA deține supremația, ceea ce va duce automat la creșterea prețurilor.

Experții avertizează că seceta ar putea duce la o nouă criza alimentara, similara celei din 2008, când scumpirea alimentelor a provocat revolte în Africa, Orientul Mijlociu și America Latina, cu atât mai mult cu cât și mai multe regiuni din Europa se confruntă cu o secetă similară. Printre acestea și România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new