Șefii de la Rosneft și Gazprom – cei mai bine plătiți manageri din Rusia

November 23, 2013

În topul celor mai bine plătiți manageri din Rusia, anul 2013 nu a adus schimbări spectaculoase, totuși managerii aflați în capul listei au făcut schimb de locuri.  Alexey Miller și Andrey Kostin au cedat prima poziție în top președintelui companiei de stat “Rosneft”, Igor Sechin, a cărui venit este evaluat la 50 de milioane de dolari/an.

Igor Sechin, președintele Rosneft

Potrivit revistei Forbes, care publică la sfârșitul fiecărui an Topul celor 25 mai bine plătiți manageri din Rusia, Igor Sechin care s-a aflat în 2012 pe al treilea loc, a recuperat în acest an două poziții devenind liderul de necontestat al greilor din business-ul rusesc și putând concura de la egal la egal cu președinți ai marilor companii vestice. Pentru munca depusă în cadrul gigantului petrolier rus, președintele “Rosneft” a primit venituri de 50 de milioane de dolari.

Liderul de anul trecut, președintele băncii de investiții VTB, Andrey Kostin (considerat de revista Itogi drept ”bancherul deceniului”)  a coborât o poziție, aflându-se pe locul al doilea, cu un venit anual de 35 milioane dolari, locul al treilea revenindu-i președintelui “Gazprom”, Alexey Miller, cu un venit anual de aproximativ 25 milioane de dolari. De remarcat că veniturile similare de 25 milioane de dolari i-au asigurat lui Miller anul trecut locul secund în Topul primilor cinci manageri din FR.

Locurile al patrulea și al cincilea, cu venituri de aproximativ 15 milioane de dolari pe an, sunt ocupate de către președintele Gazprombank, Andrey Akimov și președintele Sberbank, German Gref.

În ceea ce îl privește pe noul lider Igor Sechin, prezența sa pe prima poziție în acest top nu este deloc surprinzătoare. Reamintim că în 2013, revista Time l-a inclus pe Igor Sechin în Top 100 cele mai influente persoane din lume. O prezență justificată de jurnaliștii revistei Time prin faptul că în acest an compania “Rosneft”, condusă de Sechin, a făcut cea mai mare achiziție din istoria Rusiei, trecându-și în patrimoniu propriu pachetul de acțiuni deținut de compania britanică în cadrul holdingului anglo-rus TNK-BP. În urma acestei tranzacții, compania rusă de stat “Rosneft” a devenit cel mai mare producător de petrol de pe planetă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new