Șefii externelor de la Chișinău și Moscova vor reevalua perspectivele relaţiilor bilaterale
July 22, 2013
Problemele generate de reglementarea relațiilor dintre Chișinău și reprezentanții republicii separatiste transnistrene, precum şi activizarea cooperării Rusiei cu Guvernul modificat al Moldovei, vor fi examinate la 24 iulie la Moscova de către şeful MAE al FR Serghei Lavrov şi vicepremierul, ministrul afacerilor externe al RM, Natalia Gherman, susține Maria Zaharova, director adjunct al Departmentului Informaţii şi Presă al MAE al Rusiei, într-un interviu acordat Agenției Ria Novosti.
Șefii externelor de la Chișinău și Moscova vor reevalua perspectivelor relaţiilor bilaterale și locul acestora în sistemul coordonatelor de politică externă ale ambelor ţări, cu referire la componenta europeană şi cea regională.Vizita Nataliei Gherman la Moscova este considerată un pas pozitiv în derularea relațiilor dintre cele două state, iar prezența Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică este văzută de Moscova ca o completare benefică pentru vectorul european al acestei țări, susține sursa citată.
„Regresul din ultimul timp în dinamica procesului de negocieri (pentru Transnistria), pasul pe loc în promovarea măsurilor de încredere, creşterea tensiunii în Zona de securitate nu pot să nu inspire îngrijorare. Este necesară o analiză responsabilă a situaţiei. De conducerea Republicii Moldova depinde în mare măsură, în ce direcţie va evolua procesul restabilirii încrederii între părţi, cum se va respecta principiul egalităţii în drepturi în problemele reglementării” – a menţionat Zaharova. De asemenea, potrivit spuselor reprezentantului MAE al FR, în cadrul negocierilor de la Moscova partea moldovenească va fi informată despre îngrijorarea Rusiei în legătură cu acţiunile întreprinse pentru executarea exigenţelor Uniunii Europene de implementare a noului mecanism de control migraţional pe hotarul administrativ de pe Nistru, care afectează interesele ale peste 180 mii de cetăţeni ruşi, care locuiesc în regiune. ”Moscova consideră că nu au fost create măcar minime condiţii pentru examinarea problemelor politice în formatul „5+2”. Părţile trebuie la început să demonstreze prin acţiuni reale disponibilitatea de a soluţiona problema, nu pur şi simplu de a o discuta” – a adăugat diplomatul.
Leave a Reply