Șeful CIA – training cu noii lideri de la Kiev ?

April 14, 2014

Șeful Agenției Centrale de Informații (CIA) John Brennan s-a aflat în week-end-ul trecut la Kiev, unde a avut o serie de întâlniri secrete cu liderii – președinte și premier – care au preluat puterea în Ucraina după înlăturarea lui Yanukovich. Informația apărută inițial în presa de la Moscova a fost confirmată de Secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney. Acesta a mai menționat că vizita face parte dintr-un turneu mai amplu în Europa.

Primele informații despre vizita secretă a șefului CIA la Kiev au apărut ieri. Conform rapoartelor mass-mediei de la Moscova, John Brennan a sosit în capitala Ucrainei la începutul week-endului, folosind un pasaport cu o identitate fictivă. Aceleași surse susțin că probabil prezența sa a fost decisivă pentru decizia noilor lideri de la Kiev de a începe o operațiune militară în Slaviansk. CIA a dezmințit categoric informația, reamintind că US dorește o reglementare pașnică a crizei din Ucraina.

Anterior, candidatul la președinție din Ucraina și deputat în Rada Supremă, Oleg Tsarev, a spus de asemenea, că agențiile de informații americane ocupă un etaj întreg în clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Conform tvzvezda.ru, întrebat de rațiunile vizitei lui Brennan în capitala Ucrainei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov,  le-a declarat jurnaliștilor de la Moscova că nu îi este foarte clar ce anume face șeful CIA la Kiev. Mai mult, șeful diplomației Federației Ruse a precizat că: ‘Vrem să înțelegem ce decizii iau colegii noștri occidentali, și în special, ce mesaj transmite o vizită incognito de urgență la Kiev a directorului CIA dl Brennan. Până în prezent, nu ne-a fost furnizată nici o explicație care ar putea fi inteligibilă’.

Desigur, am mai putea adăuga și faptul că prezența lui Brennan la Kiev prefațează vizita pe care o va întreprinde în Ucraina (pe 22 aprilie 2014) vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, care la rândul său urmează a se întâlni cu liderii noilor structuri de putere de la Kiev și reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale pro-occidentale. Aceasta, desigur, în condițiile în care până atunci situația din Ucraina nu va continua să se deterioreze constant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new