Senatul american acceptă un compromis pentru evitarea ‘prăpastiei fiscale’

January 1, 2013

La două ore după trecerea în noul an, Senatul Statelor Unite  şi-a dat votul pentru un acord de compromis menit să evite “prăpastia fiscală” ce ameninţă cea mai importantă economie din lume. În baza acordului, cei mai bogati dintre americani vor trebui să plătească impozite mai mari, iar reducerile drastice de la buget vor fi amânate cu cel puţin 2 luni. După votul Senatului, Camera Reprezentanților din Congresul american urmează să ia în discuție legislaţia fiscală, urmând ca ea să fie adoptată în următoarele două zile.

Faptul că s-a ajuns la un acord a rămas însă fără prea mare impact pe plan global, cel mai probabil şi pentru că pieţele de capital, care în general sunt cele mai sensibile la astfel de semnale, se află în vacanţa de Anul Nou. Totuşi, potrivit jurnalistilor de la Finacial Times, acordul a venit, însă, prea târziu pentru a fi ratificat, la timp, de Congres. Aşa că, teoretic, măsurile de austeritate au intrat în vigoare. Şi nu este sigur că vor fi anulate, deoarece în ambele tabere există nemulţumiţi care consideră că s-a cedat prea mult. Potrivit economiştilor, “prăpastia fiscală” ar putea aduce o nouă recesiune în Statele Unite şi, poate, în toată lumea. Mai mult, numeroşi analişti politici de peste Ocean consideră că acest pact privind evitarea ‘prăpastiei fiscale’ este doar o parte infimă dintre problemele cu care se confruntă Administraţia Obama, legislaţia privind deţinerea armelor urmând să tensioneze şi mai mult scena politică americană în următoarea perioadă.

Pericolul prăbuşirii în “prăpastia fiscală” a apărut în 2011, când democraţii şi republicanii nu s-au înţeles asupra măsurilor de reducere a datoriei publice. Congresul a votat, atunci, o serie de creşteri de impozite şi reduceri bugetare deosebit de severe care, în lipsa unui acord, urmau să fie aplicate automat din prima zi a lui 2013. Măsura urma să stimuleze negocierile, însă cele două tabere au rămas pe poziţii: democraţii doreau creşterea impozitelor pentru americanii mai bogaţi, creştere respinsă ferm de republicani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new