Siria: Opoziția nu exclude suspendarea negocierilor de la Geneva

April 17, 2016

Opoziția siriană intenționează să își suspende participarea la negocierile de la Geneva dacă regimul de la Damasc refuză în continuare să discute despre soarta președintelui Bashar Al-Assad, au afirmat duminică surse din rândul opozanților, citate de AFP.

O nouă sesiune de negocieri indirecte între regimul condus de președintele Bashar Al-Assad și opoziție a început săptămâna trecută (miercuri 13 aprilie) la Geneva, sub egida emisarului special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura. Războiul din Siria, intrat în al șaselea an, a făcut până în prezent peste 270.000 de morți și a deplasat jumătate din populația țării.

Speranțele de a se ajunge la un acord rămân însă mici. Mai mult chiar,  Abdel Hakim Bashar, membru al HCN și vicepreședinte al Coaliției opoziției, a declarat că nu exclude o suspendare a participării opoziției la aceste negocieri.

“Toate scenariile sunt posibile”, a spus el. “Nu pur și simplu o retragere, dar o suspendare (…), dacă situația rămâne aceeași”.

“Negocierile au intrat aproape în impas din cauza încăpățânării regimului de a refuza să discute despre soarta lui Assad” a declarat un membru al delegației Înaltului comitet de negocieri (HCN), ce reunește principalii reprezentanți ai opoziției și ai rebeliunii.

HCN cere instalarea unui organ guvernamental de tranziție, însă fără prezența președintelui sirian, la putere de 16 ani, insistând pentru lui retragerea prealabilă.

Regimul de la Damasc s-a declarat dispus să discute despre un guvern de coaliție cu opoziția, dar consideră că soarta președintelui Bashar Al-Assad nu este negociabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new