Slovacia: Stânga naționalistă a câştigat alegerile parlamentare, dar a pierdut majoritatea

March 6, 2016

Partidul premierului slovac Robert Fico a câştigat alegerile parlamentare, dar rezultatele obţinute de formaţiuni de opoziţie, inclusiv de extremă-dreapta, vor complica formarea unui nou guvern, notează Mediafax.

Partidul Smer / Democraţie Socială (stânga naţionalistă), condus de Robert Fico, a obţinut 28,7% la sută din voturi în scrutinul parlamentar din Slovacia.

Rezultatul este cu mult sub cele 44 de procente pe care partidul lui Fico le-a câștigat în 2012, ceea ce i-a permis să domine majoritar cu 83 de mandate în Consiliul Național din totalul de 150 de locuri. Acest lucru va schimba acum: Smer va avea acum 49 de locuri și ar trebui să găsească un partener de coaliție.

“Este o situaţie foarte complicată. Însă, în calitatea de partid clasat pe primul loc, avem obligaţia de a construi un guvern stabil. Nu va fi uşor” a declarat Robert Fico.

Partidul liberal Libertate şi Solidaritate (SaS) s-a clasat pe locul al doilea, cu 12,1% din voturi, iar conservatorii Olano-Nova au obţinut 11%. Partidul Naţional Slovac (extremă-dreapta) a obţinut 8,6%, L’Nase Slovensko, 8,1%, iar SME Rodina, 6,6%, conform rezultatelor prezentate de cotidianul SME.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new