SRI mai are autonomie decizionala ?

January 16, 2017

Nu sunt naiv: SRI nu are cum să nu colaboreze cu serviciile similare din țările membre NATO, în special cu serviciile americane, chiar să și presteze pentru ele, în interesul lor, nu în interesul nostru. Nu asta este problema. Problema este alta: SRI mai are autonomie decizională? Este condus de cei care ni se spune că sunt șefii instituției, sau este condus de alții, din serviciile puterii străine dominante în NATO? Este întrebarea fundamentală, de răspunsul căreia depinde totul. Este, de fapt, cheia înțelegerii actualului scandal.

Ca atare, a stabilit cineva limitele acestei cooperări, astfel încât servind interesele altora, să nu aducem atingere intereselor noastre? Dacă nu, de ce? Dacă da, care sunt garanțiile că ele nu vor fi depășite de cei din sistem, corupți într-un fel sau altul?

De aici următoarea întrebare: nu cumva Ghiță execută acum ordinele unei grupări din SRI, care este nemulțumită de totala aservire a serviciului intereselor altora, și neglijarea celor autohtone? Să nu mă înțelegeți greșit: nu-i bănuiesc de patriotism pe cei din spatele lui Ghiță. E mai degrabă un reflex de conservare.

Poate că au indicii că SRI pierde încrederea cetățenilor, și nu mai pot lucra așa cum o făceau până acum. Poate se tem de o reacție violentă de respingere a abuzurilor cuplului SRI-DNA. Poate li s-a făcut o ofertă din partea unui grup de putere din interiorul serviciilor americane, grup legat de noua Administrație Trump, care are nevoie, aici, de alți parteneri. Motive pot fi puzderie. Dar sigur ceva se întâmplă. Și nu e cazul să sărbătorim. Că nu oricine te scoate din căcat îți vrea binele…

Constantin Gheorghe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new