Stat Islamic în Irak şi Levant au anunţat instaurarea unui Califat islamic

July 1, 2014

Insurgenții  islamici din Irak şi Siria au anunţat instaurarea unui califat (regim politic islamic dispărut în urmă cu un secol) în regiunile pe care le controlează. Potrivit unei hărţi răspândite pe reţelele de socializare de membrii SIIL, grupul islamist îşi propune să-şi extindă graniţele până în 2020 şi în Europa. Statul Islamic vrea să preia controlul şi asupra ţărilor balcanice, inclusiv asupra Greciei, României, Bulgariei, dar şi a Spaniei.

Conform publicației adevarul.ro, în cursul unei reuniuni, Shura (consiliul) grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a decis să anunţe instaurarea unui califat islamic şi să desemneze un calif pentru Statul musulmanilor. Gruparea a anunţat că se va numi de acum încolo doar „Statul islamic“, iar liderul organizaţiei, Abu Bakr Al-Baghdadi, a fost numit „calif“ şi „lider al musulmanilor de pretutindeni“. Abu Mohammad al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SIIL, a precizat că Al-Baghdadi „a acceptat această desemnare şi a devenit astfel calif al musulmanilor de pretutindeni“. Adnani i-a avertizat pe musulmani că „sunt datori să jure credinţă acestui califat“, precizând că teritoriul care este acum sub control Statului Islamic se întinde de la Alep la Diyala. În schimb, rebelii sirieni au respins proclamarea de către jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) a unui califat de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak, catalogându-l “nul şi neavenit”.”Considerăm anunţul” SI de proclamare a unui “califat nul şi neavenit din punct de vedere legal şi logic”, au declarat într-un comunicat principalele facţiuni ale rebeliunii siriene. Printre semnatarii comunicatului se află Frontul Islamic – cea mai importantă coaliţie a rebelilor sirieni, şi Majlis Shura Mujahideen al-Sharqiya – o alianţă din care face parte gruparea Frontul al-Nusra, afiliată reţelei teroriste Al-Qaida.
Teodor Karasik, expert de la Institutul rus de Analiză Militară din Orientul Mijlociu, consideră că după instaurarea califatului rândurile Statului islamic se pot completa cu mulţi voluntari şi un număr şi mai mare de oameni va încerca să adere la această organizaţie-stat. De asemenea, expertul în domeniul grupărilor islamiste armate, Hassan Abu Haniya, consideră că excluderea denumirilor Irak şi Levant din denumirea SIIL atestă faptul că gruparea intenţionează să-şi extindă influenţa şi asupra altor regiuni, în afară de Irak şi Levant.
Aproape 2.000 de persoane au fost ucise în iunie în violenţele din Irak, scena unei ofensive fulgerătoare a islamiştilor, cel mai grav bilanţ înregistrat lunar din mai 2007 şi până în prezent, potrivit unor date oficiale date publicităţii luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new