SUA impune noi sancţiuni Coreei de Nord după atacul cibernetic asupra companiei Sony Pictures
January 3, 2015
WASHINGTON – SUA a impus noi sancţiuni Coreei de Nord ca răspuns la atacul cibernetic lansat împotriva Sony Pictures Entertainment şi despre care se bănuieşte că ar fi opera unor hackeri nord coreeni.
Noile sancţiuni au fost anunţate de Casa Albă. Trei organizaţii din Coreea de Nord şi 10 persoane au fost sancţionate în urma atacului cibernetic asupra companiei Sony Pictures, cea care a lansat filmul „The Interview“, despre asasinarea fictivă a liderului nord coreean. Atacul cibernetic se bănuieşte că a fost lansat din Coreea de Nord.
Oficiali de la Casa Albă au declarat că preşedintele Barack Obama a semnat vineri un ordin executiv prin care a sancţionat trei organizaţii din Coreea de Nord şi 10 persoane. Casa Albă a declarat că măsura a fost un răspuns la “acţiuni provocatoare, destabilizatoare, precum şi represive” din Coreea de Nord. Sancţiunile SUA sporesc numărul celor deja în vigoare cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord.
Oficialii americani au confirmat că în spatele atacului cibernetic masiv împotriva studiourilor Sony Pictures Entertainment se află regimul nord-coreean, care a criticat filmul în repetate rânduri, numindu-l „un act satanic“ şi susţinând că protagoniştii ar trebui „aspru pedepsiţi.“ La rândul lui, preşedintele american Barack Obama a declarat că Washingtonul nu tratează atacul cibernetic drept o declaraţie de război, ci drept un „act de vandalism“, salutând totodată decizia studiourilor de a difuza filmul în ciuda ameninţărilor teroriste. Totuși, referitor la atacul cibernetic s-a vorbit și de o posibilă strategie de promovare, mai ales că înainte de anularea filmului, directorii de la Sony Pictures comentau că „The Interview“ nu este „deloc amuzant“ şi că ar fi un eşec la nivel internaţional. Oficialii din Olanda ai Sony au catalogat filmul ca „neechilibrat“, iar un director francez al companiei a spus că filmul merge prea departe. „Umorul lui Seth Rogen nu prea trece spre public“, a spus oficialul francez al companiei. Reprezentanţii sud-coreeni ai Sony s-au arătat îngrijoraţi în legătură cu potenţialele probleme politice şi de inexactităţile privind accentul nord-coreean folosit în film şi i-au catalogat pe actorii principali ca fiind „slabi“, arată Mediafax.
Cert este însă că atacul informatic din 24 noiembrie 2014 este unul dintre cele mai grave comise vreodată împotriva unei companii atât de mari precum Sony Pictures Entertainment. Hackerii au expus datele personale, inclusiv adrese, e-mailuri şi numere de securitate socială, ale celor 47.000 de angajaţi de la Sony, dar şi ale unor celebrităţi, printre care Angelina Jolie, Cameron Diaz şi Leonardo DiCaprio. Printre documentele care au fost publicate ilegal se numără şi unele deosebit de stânjenitoare pentru Sony, precum mesajele co-preşedintelui companiei, Amy Pascal, care a scris fraze cu tendinţe rasiste despre liderul american Barack Obama în corespondenţa sa cu un producător de film, scrie Mediafax.
Leave a Reply