SUA: Microsoft contra Departamentul de Justiție în legătură cu mandatele de percheziție secrete pentru consultarea e-mail-urilor
April 14, 2016
Gigantul Microsoft a depus joi o plângere în instanță împotriva guvernului american, susținând că mandatele de percheziție secrete pentru consultarea e-mail-urilor unor persoane private contravin Constituției, relatează AFP.
Plângerea companiei, depusă la un tribunal federal din Seattle, în apropiere de sediul său din Redmond, în nord-vestul SUA, vizează Departamentul de Justiție.
“Microsoft depune această plângere deoarece clienții său au dreptul să știe când guvernul obține un mandat pentru a le citi e-mail-urile, dar și pentru că Microsoft are dreptul să îi informeze”, au precizat avocații grupului în documentele prezentate la tribunal.
Legea privind confidențialitatea comunicațiilor electronice permite tribunalelor să ordone Microsoft și altor furnizori de servicii de e-mail să nu dezvăluie că a fost pus în aplicare un mandat pentru obținerea de astfel de date. Se pornește de la principiul că este ‘legitim să se creadă’ că informarea persoanelor vizate poate duce la eșecul anchetelor, au relevat documentele.
Însă Microsoft susține în plângerea sa că a păstra secretul asupra acestui tip de mandat nu respectă libertatea de expresie protejată de Constituția americană, nici măsurile de protecție împotriva perchezițiilor abuzive.
Tribunalele federale au dat în ultimele 18 luni aproape 2.600 de decizii care ordonau Microsoft să păstreze secretul în privința mandatelor și altor decizii legale vizând date ale clienților săi, conform documentelor.
“Consumatorii și companiile, cu rare excepții, au dreptul să știe când guvernul le-a intrat în e-mail-uri sau în arhive”, a transmis Brad Smith, directorul juridic al Microsoft.
“Totuși, a devenit o obișnuință pentru guvernul american să dispună ca furnizorii de servicii de e-mail să păstreze secretul asupra acestui tip de cereri juridice”, a adăugat el. “Credem că este prea mult și le cerem instanțelor să analizeze această problemă”, a mai spus Smith.
Inițiativa survine într-un moment de tensiune între companiile din domeniul tehnologic și justiția americană privind accesul la datele private.
Sursă: Agerpres
Leave a Reply