SUA şi mările
November 19, 2014
Se observă în ultimii ani o preocupare şi un interes extrem al SUA faţă de mări. Surse care au dorit să rămână anonime au spus că totul a început cu Marea Criză din 2007 când SUA a iniţiat un set de exerciţii de “control şi căutare-salvare” a unor bănci sau grupuri de asigurări autohtone care se pierduseră nu se ştie pe unde. Aşa se întâmplă mereu, când în America se demolează turnuri, Europa întră în război ca să îşi arate solidaritatea iar când SUA tuşeşte, Europa are junghiuri şi cade la pat. A fost şi cazul intrării SUA în Marea Criză, când America a intrat în ea să facă o baie, iar Europa trage şi acuma să scape de la înec.
Primăvara mările roşesc
La fel s-a întâmplat şi când SUA a intrat cu picioarele în Marea Roşie într-o primăvară… parcă arabă care nu avea nici o legătură cu Europa, dar acuma are, pentru că aşa au vrut prietenii de peste ocean.
După ele au urmat şi altele.
Marea Baltică
Nuntă fără lăutari
În mai 2014 aflăm că SUA a decis să îi scoată pe ruşi din Marea Baltică şi a organizat exerciţiile anuale Baltops fără ei. Cotidianul anunţa apoi în iunie :
“Circa 4.700 de militari NATO participă în acest moment la al patrulea exercitiu Saber Strike, organizat în Lituania, Letonia şi Estonia”
Numai că ruşii nu se lasă impresionaţi şi astfel aflăm că “Rusia a lansat un amplu exerciţiu militar în Kaliningrad, ca răspuns la exerciţiile militare NATO de la graniţa cu statele baltice. Totodată, Moscova a acuzat Alianţa că escaladează tensiunile în zonă.Rusia ar fi trebuit să participe în acest an la Baltops, dar planul initial a fost abandonat, după ce NATO a întrerupt oficial cooperarea militară cu Moscova, din cauza tensiunilor din Ucraina. Ministerul de la Moscova nu a precizat nici numele şi nici durata exerciţiului, dar a arătat că numărul militarilor implicaţi este similar cu cel al participanţilor la exerciţiile NATO Saber Strike 2014 şi Baltops 2014.”
Colocviu ştiinţific pe ritm de Kaţiuşa
Mediafax anunţa în data de 13 Ocrombrie, că “În august şi septembrie, flota rusă a ameninţat în două rânduri o expediţie ştiinţifică finlandezo-suedeză care efectua prelevări în Marea Baltică”. Să fie oare ca în celebrul banc cu colocviul agricol de la graniţa ruso-chineză? Pentru cei care nu îl ştiu, aici se pot documenta.
Marea Nordului
“Timpul md” ne anunţă în data de 03 noiembrie 2014, că “o serie de exerciţii militare ale NATO, ‘Iron Sword-2014′, au luat start luni, 3 noiembrie, în Lituania, cu participarea a 2.500 de militari din nouă ţări.” Doamne ce le au americanii ăştia cu săbiile, cu paloşele, cu scrima, ai zice că D’Artagnan a fost american naturalizat în Franţa iar Dumas s-a născut în coliba unchiului Tom.
Aventuri la Marea Neagră
Ci bini că vini bucătaru
Aici exerciţiile sunt la ordinea zilei, interesul american pentru această zonă a crescut exponenţial de când cu euromaidanezii şi discuţia telefonică dintre tante Nulland şi ambasadorul american în Ucraina. A rămas déjà celebră ruşinea păţită de Răţoiul Bucătar şi “ infailibilul” sistem AEGIS, ruşinaţi de Chibiny. Între timp strategicii au anunţat că şi-au cusut pantalonii rupţi în fund şi acuma AEGIS merGI BINI . Mă întreb eu dacă în acest timp ruşii au croşetat privind la Suleyman, ca românii. Dacă tot vorbim de români staţi să vedeţi păţanie la unul din exerciţiile NATO din Marea Neagră.
Leapşa pe sărite
Pe 11 Septembrie 2014 aflam de pe ştirile PRO Tv, că “În această săptămână, Ucraina şi Statele Unite au afectuat exerciţiul “Sea Breeze”, la care participă, între alte state, şi România, în sectorul de nord-vest al Mării Negre.”
Se mai spunea în ştire că “o rachetă trasă de pe distrugătorul ucrainean Ternopol a căzut în apă şi s-a îndreptat spre navă, fără însă a o lovi. Episodul a fost filmat de soldaţii ucraineni “ Cum era de aşteptat, incidentul nu a fost confirmat de oficiali NATO. Nici Ministerul Apărării român nu a confirmat incidentul dar nici nu avea cum, că doar nu era să spună ei ce nu au vrut să spună americanii.
Cică lucrurile s-au petrecut cam aşa : ucrainienii fuseseră înştiinţaţi că la exerciţiu va participa şi flota română, însă nu o vedeau şi atunci au trimis o rachetă să o caute, crezând că s-a pierdut. După cum se vede din înregistrarea filmată, racheta a făcut câteva salturi apoi s-a scunfundat şi dusă a fost. Greşeala ar fi aparţinut celor care au dat comanda de căutare, că nu au specificat rachetei care flotă să o caute, iar săraca rachetă o căuta când pe cea comercială pierdută prin dosarele de la DNA, când pe cea militară pierdută prin măsurile CSAT, dar nu a găsit nimic şi atunci s-a dat la fund. Nu e singura.
Acuma, fără să vreau, nu pot să nu mă întreb dacă racheta care a doborât MH 17 nu a avut cumva aceeaşi dilemă, sau mai bine spus dacă nu cumva ucrainienii au trimis o rachetă să caute aviaţia română şi au dat din greşeală peste un zbor civil. Nu este exclus. Săracii piloţi ruşi caută şi acuma aviaţia română, cică ar fi căutat-o până prin Portugalia.
Marea Chinei
Obama nu e Osama, nici chineza ca germana
Cel mai recent caz, dacă tot discutăm de preocuparea SUA pentru mări este Marea Chinei. Se povesteşte că măria sa Obama cel pe care chiar CNN îl confundă uneori cu Osama, se arată foarte preocupat de situaţia din Marea Chinei unde, după cum spune la Summitul G20: “pericolele ar putea ameninţa progresele “, adică mai pe româneşte spus, poliţistul număru 1 al lumii, acest Bruce Willis clonat în viaţa reală, este nemulţumit că protestele, pornite după metoda Kiev sau Siria, din Hong-Kong , nu au dat rezultatele scontate şi lumea nu a pus botul ca la Euromaidan iar China nu se lasă intimidată. Bineînţeles, mister Osama, pardon, Obama a dat asigurări pe data de 12.11. într-o vizită la Beijing că nu are nici o legătură cu protestele dar nici Ponta nu îl crede că doar mai minte şi el. Dar dacă nu are nici un amestec de ce este aşa îngrijorat? Nu mai poate dormi de grija chinezilor, sau vrea să înveţe limba chineză fără profesor?
Oricum cei care sunt amatori de exerciţii din astea ale NATO şi jocuri de societate marca Chibiny sau “leapşa pe sărite ca pe Ternopol”, să se pregătească şi să îşi rezerve din timp loc pentru croaziere în Marea Chinei dar să aibă grijă, ar putea fi călătorii cu one way ticket.
Marea Tasmaniană
Struguri de Brisbane
Dacă tot vorbirăm de G-20, cică la îndemnul Tusei americane, Junghiul australian nu l-a invitat şi pe Putin, aşa cum nu îl invitaseră nici balticii la “Pălitura de sabie” din Baltops. Putin nu s-a supărat, s-a gândit că de la Marea Criză din 2007 la unii nu le mai merge faxul sau au rămas fără hărtii pentru invitaţie, aşa că a luat-o cătinel către Australia. Ca să nu se simtă stingher printre “prieteni”, Putin şi-a luat cu el ceva distrugătoare, crucişătoare şi alte nave de agreement fiind informat că va organizată o întrecere sportivă “ Fregata Patzaikin” la 20-1 fără cârpaci. Ajuns acolo a fost primt “călduros” urarea de “arzăte-ar focul” fiind servită printre dinţi de diferite limbi. Extrem de încântat, Putin a scurtat vizita, nu a mai rămas la dineu, ca să nu îi pună pe organizatori la cheltuieli prea mari cu hrănirea însoţitorilor săi. Oficialii ruşi au şi specificat de altfel motivul plecării mai devreme a liderului rus: “Acest dineu este mai degrabă o ocazie de divertisment”. Asta arată că ruşii au treabă, nu au timp de “Aqva park” dar şi că în Brisbane strugurii sunt tare acri.
Marin Neacșu
***
http://www.cotidianul.ro/exercitii-militare-de-amploare-ale-rusiei-si-nato-in-marea-baltica-241176/
http://www.timpul.md/articol/nato-a-dat-start-unor-exercitii-militare-la-grania-cu-rusia-65548.html
http://www.wall-street.ro/articol/International/173790/finlanda-ancheta-cu-privire-la-amenintari-ruse-pentru-o-expeditie-stiintifica-in-marea-neagra.html
http://stirileprotv.ro/stiri/international/patru-nave-rusesti-se-indreapta-spre-coastele-unei-tari-aliata-cu-sua-vladimir-putin-va-ajunge-la-fata-locului.html
http://www.mediafax.ro/externe/vladimir-putin-a-parasit-summitul-g20-pe-fondul-tensiunilor-cu-liderii-occidentali-surse-13563119
Leave a Reply