Summit G20 – preambul la creșterea prețurilor la alimente

August 15, 2012

Reprezentanții celor 20 de economii de top ale lumii se vor întâlni la sfărșitul acestei luni pentru a încerca să găsească un răspuns coordonat la creşterea preţurilor la alimente, determinată de secetă şi de necesarul de alimente cu o creştere  a cererii la nivel global, susțin jurnaliștii de la Financial Times.

Decizia vine pe fondul unei cereri formulate de către preşedintele american Barack Obama către Congresul Statelor Unite. Președintele Obama a cerut de urgență măsuri de ajutorare a agricultorilor care se confruntă cu cea mai gravă secetă din SUA din ultimii 60 de ani, după ce Departamentul Agriculturii din SUA a avertizat asupra  unei previzibile creşteri a preţurilor la alimente ca urmare a calamitării recoltelor de porumb, soia, orez. Temperaturile record înregistrate în luna iulie au afectat grav culturile grânarului Statelor Unite ale Americii, împingând randamentele la hectar pentru porumb la cel mai mic nivel din 1995 şi pentru soia la cele mai mici cote din 2003, potrivit Departamentului Agriculturii al US.

Toate acestea au determinat ca liderii G20 şi oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite să ia în considerare o reuniune de urgenţă privind aprovizionarea cu alimente, eveniment preconizat a se desfășura pe 27 august 2012. De reținut că astfel de reuniuni ale liderilor economice mondiali au avut loc în 2007 și 2011, iar măsurile adoptate dacă nu au eliminat, cel puțin au amânat posibilitatea unei crize globale a alimentelor.

Specialiștii de la Analize International Food Policy Research Institute (IFPRI) – Washington, D.C.  au elaborat un studiu comparativ între un scenariu de creştere economică continuă de înaltă productivitate şi întreţinute şi investiţiile în agricultură și două scenarii de recesiune. În ambele scenarii de recesiune creşterea economică se reduce cu 2 puncte procentuale, în funcţie de diferite regiuni ale lumii, dar scenariile diferă în ceea ce priveşte investiţiile.

În concluzie, indiferent de scenariu utilizat, experții consideră că preţurile la cereale vor creşte semnificativ în curând. În anul 2020 preţurile de porumb vor fi cu 27 la sută mai mari decât în scenariul de bază. Deasemenea, o criză extinsă a produselor alimentare ar putea veni mai repede, în funcție de diverși factori cum ar fi seceta care în acest an a afectat regiuni importante de pe glob.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new