Summit Minsk (2) – acord privind încetarea focului în Ucraina cu începere din 15 februarie

February 12, 2015

Liderii din cadrul formatului de negociere ”Normandia 4” (mai exact președinții Ucrainei, Petro Poroșenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franței, Francois Hollande, și cancelarul german Angela Merkel) au anunțat joi, la Minsk, că s-a ajuns la un acord cu privire la încetarea focului în Ucraina cu începere din 15 februarie, de la miezul nopții (14 februarie, 21:00 GMT), anunță agențiile internaționale de presă.

Președintele Franței, Francois Hollande, a confirmat joi, la Minsk, ‘un acord privind încetarea focului și o soluționare politică globală’ a conflictului din estul Ucrainei, după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, anunțase că s-a ajuns la un acord cu privire la încetarea focului în Ucraina cu începere din 15 februarie, de la miezul nopții, informează AFP. Totuși, liderul francez a menționat că acordul de încetare a focului convenit la Minsk ”nu garantează un succes durabil” în Ucraina, subliniind că “următoarele ore sunt hotărâtoare”. ”Aceasta înseamnă că noi vom continua să fim vigilenți, să exercităm presiuni și să urmărim acțiunile ce au fost angajate”, a adăugat Hollande, la sosirea sa la Summitul european de la Bruxelles, potrivit AFP.

”Am reușit să ajungem la un acord în (chestiunile) esențiale”, a declarat Vladimir Putin, citat de France Presse. El a mai adăugat, potrivit Reuters, că s-a ajuns la un acord și în privința retragerii armamentului greu. Totodată, liderul rus a apreciat că Ucraina ar trebui să reformeze Constituția în sensul respectării drepturilor cetățenilor din estul Ucrainei.

Potrivit Kremlinului, părțile prezente în cadrul negocierilor au confirmat respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și și-au exprimat sprijinul pentru continuarea negocierilor între UE, Ucraina și Rusia cu privire la furnizarea de gaze naturale.

La rândul său, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat — citat de Reuters — că ‘Grupul de contact’ a semnat acordul. Din partea Ucrainei, acordul a fost semnat de Leonid Kucima. Potrivit DPA, cei patru lideri au ajuns la un acord conform căruia, în următoarele 48 de ore, urmează să intre în vigoare un armistițiu, adică în data de 14 februarie. Agenția germană de presă menționează că acordul nu a fost încă semnat de liderii separatiști.

Negocierile pentru găsirea unei soluții politice la conflictul din estul Ucrainei au durat aproape 14 ore.

În preambulul Summit-ului european de la Bruxelles, directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde a anunțat că instituția pe care o conduce a ajuns la un acord cu guvernul de la Kiev pentru acordarea unui împrumut și de punere în aplicare a unui plan de salvare a Ucrainei în valoare de 40 de miliarde de euro în următorii patru ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new