Summit-ul G20 – Întâlnire crucială între Obama şi Putin

June 18, 2012

Preşedintele american Barack Obama se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summit-ul G-20 din această săptămână din Mexic. Aflată până pe ultima sută de metri sub imperiul incertitudinii, aceasta va fi prima întâlnire între cei doi lideri, de la investirea lui Putin la Kremlin, pentru al treilea mandat de preşedinte. Obama şi Putin vor discuta mai multe subiecte importante, pe agenda celor doi lideri aflându-se situaţia din Siria, Afganistan, programul nuclear al Iranului, scutul antirachetă din Europa. Presa rusă titrează că principala temă a discuţiilor va fi aşa-numita “Lege Magnitski” iniţiată de Congresul american. În cazul adoptării ei, autorităţile americane, dacă vor suspecta pe oricare funcţionar rus de încălcarea drepturilor omului în Rusia, îi pot refuza intrarea în Statele Unite şi pot îngheţa activele acestuia din SUA. Moscova şi-a exprimat indignarea faţă de conţinutul proiectului de lege, declarând că este dispusă să adopte măsuri similare.

Oficialii SUA au explicat nu doresc să vadă pe teritoriul lor pe cetăţenii implicaţi în cazul juristului Serghei Magnitski, iar în replică Rusia  a precizat că ar putea lua măsuri similare față de cei care au tangenţă cu închisoarea de la Guantanamo. Analistul rus Aleksei Muhin este de părere că „Lista Magnitski” este o înlocuire a amendamentului Jackson-Vanik. “Apariţia „Listei Magnitski” demonstrează că, în general, politica SUA faţă de Rusia nu s-a schimbat deloc. Ca şi mai înainte, SUA vede Rusia ca pe un stat ostil”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new