«Țară, țară, vrem ostași !» Pentagonul revizuiește normele de recrutare în US Army

November 2, 2016

Forțele armate ale Statelor Unite trebuie să utilizeze criterii mai flexibile la recrutare, a apreciat marți departamentul american al apărării. Pentagonul cere diferitelor servicii ale armatei să își revizuiască normele de recrutare, “pentru a se asigura că nu sunt prea restrictive”, transmite AFP.

Printre restricțiile vizate a fi eliminate se numără greutatea peste cea ideală, forma fizică, testele de înot, antecedentele de fumat canabis, tatuajele sau copiii din afara căsătoriei.

Secretarul apărării, Ashton Carter, a declarat că se urmărește astfel reducerea riscului de izolare tot mai accentuată a forțelor armate față de populație.

Recrutarea în forțele armate ale SUA tinde să se restrângă tot mai mult în bazinele tradiționale — sudul și populația rurală, a explicat Carter într-un discurs la o universitate newyorkeză. Candidații din nord-est sunt tot mai greu de găsit, iar din punct de vedere sociologic armata “începe să semene cu o afacere de familie“: copiii militarilor au de două ori mai multe șanse să se înroleze decât cei ai căror părinți au alte profesii.

Pentru a îmbunătăți situația, armata trebuie să nu mai descurajeze anumite categorii de populație, a căror pondere este în creștere rapidă. De exemplu, nu trebuie să închidă ușa în nas tinerilor supraponderali, a arătat un oficial citat de AFP. Criteriile fizice pot fi îndeplinite în urma pregătirii, a explicat el. Părinții necăsătoriți sunt în prezent refuzați, dar în armată sunt deja mulți părinți divorțați după înrolare, a adăugat sursa citată. Cât despre tatuaje, ar putea fi generalizată practica din marina militară: US Navy tocmai a permis așa-numitul “sleeve”, tatuajul pe tot brațul.

În mandatul lui Ashton Carter, s-au luat deja câteva măsuri pentru creșterea atractivității carierelor militare. S-a generalizat concediul de maternitate de 12 săptămâni, s-a introdus un concediu de paternitate de 14 zile, s-au eliminat restricțiile pentru femei în misiunile de luptă și s-a permis înrolarea transsexualilor.

Efectivele forțelor armate ale SUA sunt de aproximativ 1,3 milioane, cărora li se adaugă peste 800.000 de rezerviști.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new