Testul noului interceptor de la Raytheon Co – o realizare esențială

July 8, 2012

Forțele SUA au efectuat cu succes un test crucial al unui nou interceptor de rachete produs de Raytheon Co marţi, în largul Insulelor Hawaii, interceptor care va fi utilizat în cadrul sistemului american antirachetă menit a contracara creşterea capacităţilor de ţări precum Coreea de Nord şi Iran. Noul interceptor  ar putea fi utilizat și pentru elementele scutului amplasate în România la baza Deveselu și care urmează să devină complet operațional în 2015.

Potrivit scenariului schițat de către departamentul însărcinat cu apărarea antirachetă de la Pentagon(MDA), testul din largul coastelor Insulelor Hawaii a vizat doborârea unei rachete balistice cu rază medie de acţiune, notează jurnaliștii agenției Reuters. Recentul test de la finele lunii iunie a marcat o “realizare esențială” pentru stadiul actual a ceea ce președintele Obama numea abordare flexibilă în fiecare fază a construcției scutului de apărare antirachetă din Europa, au precizat oficialii americani. Falsul focos nuclear a fost interceptat în cadrul unui scenariu de atac considerat mult mai realist decât la testul anterior din luna mai. Lawrence Taylor, președinte al Raytheon’s Missile Systems, a declarat că “scenariile de testare vor deveni pe viitor și mai complexe, deoarece astfel vom demonstra capacitatea deplină de SM-3 Block IB împotriva ameninţărilor care deasemenea sunt tot mai avansate”.

“Informaţiile iniţiale arată că toate componentele au evoluat la parametrii concepuţi, într-o interceptare foarte precisă”, a anunţat ulterior Missile Defense Agency (MDA), într-un comunicat remis presei. În bugetul SUA pe anul viitor au fost prevăzute fonduri pentru producția a 29 de astfel de interceptoare, scăzând de la cele 43 de interceptoare prevăzute inițial pe fondul reducerii cheltuielilor Pentagonului ca urmare a necesității reducerii deficitului bugetar a SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new