Timoşenko și calculele puterii pentru alegerile parlamentare din Ucraina

June 25, 2012

Cine își închipuie că un politician rival aflat după gratii e o problemă rezolvată face o gravă eroare. Cam asta pare să constate și Viktor Ianucovici privitor la opozanta sa Iulia Timoșenko. Occidentul ar putea ridica semne de întrebare asupra rezultatelor alegerilor parlamentare din toamna acestui an din Ucraina, dacă nu va participa la scrutin şi fostul premier Iulia Timosenko, susține directorul Institutului CSI din Ucraina, Vladimir Kornilov. Expertul este de părere că prin condamnarea Iuliei Timoșenko la șapte ani de închisoare, Partidul Regiunilor, aflat la guvernare, și-a tăiat creanga de sub picioare – nu o poate elibera pe liderul opoziție, iar menținerea acesteia după gratii la fel nu îi aduce folos.
Expertul admite că deşi participarea Iuliei Timoșenko în campania electorală nu mai poate fi negociată, există presupuneri că locul doi pe care Partidul Regiunilor l-ar putea obține la alegerea proporțională a candidaților din regiuni, va impune Occidentului să declare scrutinul valabil și democratic. Kornilov este convins că majoritatea parlamentară în Rada Supremă totuși va fi deținută de candidații partidului de guvernământ (Partidului Regiunilor), ceea ce va duce la păstrarea puterii și recunoașterea alegerilor.

„Occidentul nu va declara valabil scrutinul din toamnă pentru că nu va fi admisă liderul opoziției ucrainene, Iulia Timoșenko. Cancelariile europene vor putea menționa doar că alegerile au fost transparente, însă nu și legale” a mai declarat Kornilov. Acesta mai este de părere că în această situație Rusia va juca rolul „polițistului bun”, care spune că motivele încarcerării Iuliei Timoșenko au fost inventate și este gata să ofere fostului premier asistență medicală, dar care va recunoaște legalitatea alegerilor. „Cel mai probabil, Rusia va recunoaște scrutinul cu mențiunea că nu înțelege motivele pentru care Timoșenko nu a fost admisă să candideze”, consideră expertul. Toată această situație pare să dea peste cap calculele puterii și să necesite schimbarea strategiilor privind viitoarele alegeri parlamentare din Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new