Transnistria, cel mai mare eșec al statului Republica Moldova, declară președintele Timofti de Ziua Independenței

August 27, 2015

Cel mai mare eșec al statului Republica Moldova este teritoriul necontrolat din stânga Nistrului, a declarat joi președintele Nicolae Timofti, într-un interviu cu ocazia Zilei Independenței acordat Radio Chișinău, notează Agerpres

”Un mare eșec al nostru este faptul că noi nu am reușit, pe parcursul anilor de independență, să asigurăm independența pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Mă refer la faptul că avem un teritoriu necontrolat, care este Transnistria. Să recunoaștem și să spunem că este un teritoriu ocupat de către o armată străină, care are o misiune de a apăra regimul care a fost instalat la începutul anilor ’90, neconstituțional, care ne împiedică să realizăm planul nostru de independență pentru care am luptat și pe care l-am cucerit în 1991”, a declarat președintele Nicolae Timofti în interviul menționat.

Republica Moldova marchează, la 27 august, Ziua Independenței. În urmă cu 24 de ani, în 1991, Parlamentul de la Chișinău a votat Declarația de Independență, care prevedea desprinderea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române și condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov semnat de Uniunea Sovietică și Germania nazistă, în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice.

În timp ce Republica Moldova marchează 24 de ani de la proclamarea independenței, în stânga Nistrului, unde staționează un contingent militar rus și există muniție a Federației Ruse, au început manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la separarea regiunii.

Transnistria și-a autoproclamat independența la 2 septembrie 1990, independență ce nu a fost însă recunoscută pe plan internațional. Chiar dacă Rusia declară că susține integritatea teritorială a Republicii Moldova, unii oficiali de la Moscova recunosc practic existența Transnistriei ca stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new