Transnistria – Presa rusă sugerează soluțiile convenabile Moscovei
October 21, 2012
Deși scenariile belicoase privind soarta Republicii Moldova au mai scăzut în intensitate, presa de la Moscova continuă să prezinte pe surse informații ce ar sta la baza diverselor ipoteze de soluționare a conflictului cu regiunea separatistă transnistreană. Majoritatea menite să pună presiune asupra guvernării de la Chișinău și să forțeze o soluționare convenabilă intereselor Moscovei.
“Raioanele din stânga Nistrului ar putea obţine statut de autonomie largă în cadrul Republicii Moldova. Despre acest lucru a discutat premierul Vlad Filat cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, în cadrul vizitei la Moscova”, informează rosvesty.ru.
“Potrivit surselor de încredere a publicaţiei, în cadrul întrevederii dintre Vlad Filat şi Dmitri Medvedev s-a discutat despre soluţionarea conflictului transnistrean prin acordarea statutului de autonomie regiunii din stânga Nistrului”, menţionează sursa.
Totodată, publicaţia scrie că Filat l-a asigurat pe Medvedev că dezvoltarea proceselor economice din regiune vor duce la reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova.
“Şeful Guvernului de la Chişinău a menţionat că în cazul în care Transnistria va reveni în componenţa Republicii Moldova, atunci politica externă a ţării, de asemenea, va suporta schimbări. Republica Moldova îşi va asuma mai multe angajamente în cadrul CSI”, mai scrie sursa.
Amintim că Vlad Filat s-a aflat într-o vizită oficială la Moscova în luna septembrie curent. În cadrul acesteia premierul a avut întrevederi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, premierul Dmitri Medvedev, preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, dar şi cu alţi oficiali. În cadrul întâlnirilor cu oficialii ruşi, potrivit agendei oficiale, prim-ministrul moldovean a discutat despre cooperarea bilaterară în domeniul energetic, economic şi umanitar.
Un subiect aparte al discuției l-a constituit reglementarea problemei transnistrene. Premierul a menționat că, în ultima perioadă, au fost înregistrate rezultate concrete în acest proces atât la nivelul formatului ofical de negocieri 5+2, cât și în contextul dialogului Chișinău-Tiraspol, în ceea ce ține de soluționarea problemelor ce vizează viața de zi cu zi a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, având la bază încrederea.
După vizita premierului moldovean în Federaţia Rusă, presa de la Moscova a scris despre condiţiile dure, înaintate de ruşi. Demnitarul moldovean, a declarat însă, la revenirea în ţară, că a avut parte de discuţii sincere, în atmosferă prietenoasă.
La întrevederea cu liderul de la Kremlin, a fost abordat şi subiectul reglementării diferendului transnistrean. Filat a negat că ar fi discutat cu Putin despre o posibilă soluţionare a problemei, prin federalizarea R.Moldova.
Leave a Reply