Tratatul START – element de presiune diplomatică în tensionatele relații ruso-americane

February 3, 2014

Rusia ar putea să răspundă prin retragerea din Tratatul START la trimiterea unui distrugător american în portul spaniol Rota, în cadrul mobilizării unor elemente navale ale scutului antirachetă (ABM) în Europa, scrie ziarul Nezavisimaia Gazeta în ediţia de luni, citată de agenția Mediafax.

În cursul lucrărilor tradiționalei Conferințe de Securitate de la Munchen, secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că Pentagonul a început să mobilizeze, în Europa, distrugătoare echipate cu sisteme AEGIS, în cadrul sistemului .

Tocmai am trimis distrugătorul USS Donald Cook, dotat cu un sistem antirachetă, la Rota, în Spania”, a anunţat el. În doi ani, alte trei (nave) i se vor alătura, cu scopul de a “proteja Europa”. Hagel a anunţat că aceste măsuri vizează să contracareze ameninţarea rachetelor iraniene. El a mai spus că, înainte să vină la Munchen, a efectuat o vizită în Polonia cu scopul de a confirma voinţa Statelor Unite de a instala o parte a scutului antirachetă în această ţară. Toate acestea ilustrează o abordare în etape a creării unui scut antirachetă european, apreciază autoritățile ruse, citate de RIA Novosti.

Potrivit ministrului rus al apărării, Sergey Shoigu, Rusia este nemulţumită văzând că evoluţia părţii europene a scutului american antirachetă continuă în acelaşi ritm ca anterior, în pofida progreselor înregistrate în cadrul negocierilor cu privire la programul nuclear al Teheranului. Mai mult, premierul Dmitry Medvedev a lansat la un moment dat atenționarea că Rusia ar putea denunța Tratatul Start semnat și ratificat în 2010, idee preluată ulterior de mulți analiști militari din Rusia.

Chuck Hagel: “Scutul antirachetă al NATO – necesar, în pofida acordului cu Iranul”

Secretarul de Stat al Apărării, Chuck Hagel, i-a explicat în decembrie anul trecut omologului său rus, Sergey Shoigu, că scutul antirachetă al NATO în Europa este în continuare necesar, în pofida acordului preliminar cu Iranul asupra programului său nuclear.

Ministrul rus al Apărării și șeful Pentagonului au discutat despre acest subiect în cadrul unei obișnuite videoconferinţe de lucru. (La întâlnirea din 9 august, la Washington, în contextul unor puternice tensiuni ruso-americane provocate de cazul Snowden şi criza din Siria, cei doi miniştri au decis să introducă principiul discuţiilor periodice prin videoconferinţe, pentru “a menţine deschise dialogul şi cooperarea în domeniul Apărării”).

În cursul discuţiei menționate, Hagel a “apreciat că planul de acţiune al Grupului 5+1 nu elimină necesitatea pentru Statele Unite şi aliaţii europeni de a continua implementarea proiectelor de apărare antirachetă în Europa”, informează aceeași sursă.

Potrivit informațiilor făcute publice de Pentagon, Chuck Hagel a “insistat asupra faptului că proiectele antirachetă ale Statelor Unite şi NATO nu prezintă nici o ameninţare pentru Rusia”.

În toamna anului trecut, Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au încheiat un acord preliminar, care prevede încetarea activităţilor nucleare pe durata negocierilor în vederea unui acord definitiv asupra programului nuclear al Teheranului. Reamintim că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat că acest acord, dacă va fi încheiat, va face inutilă amplasarea scutului antirachetă al NATO, căruia Moscova i se opune de mai mulţi ani, opinie împărtășită și de ministrul apărării, Sergey Shoigu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new