Ucraina – 3 tehnocrați naturalizați în guvern, la finanțe, economie și sănătate

December 3, 2014

Parlamentul ucrainean a aprobat, marti, numirea unei americance de origine ucraineană în funcția de ministru al Finanțelor și a unui lituanian la conducerea Ministerului Economiei, scrie AFP.

Un total de 288 de deputati (minimul necesar fiind de 226) au votat in favoarea numirii acestor doi ministri si a altor membri ai noului guvern pro-occidental insarcinat cu implementarea reformelor in aceasta fosta republica sovietica afectata de un conflict armat si o grava criza economica.

Anterior, agentia Reuters a relatat ca presedintele Petro Poroshenko a acordat, marti, cetatenia ucraineana pentru trei tehnocrati straini, nominalizati sa ocupe functii ministeriale in noul guvern.

Ucraina se confruntă cu provocări absolut extraordinare – o situatie economică extrem de dificilă, agresiunea rusă, necesitatea unei reforme radicale și lupta împotriva corupției. Toate acestea necesită solutii inovative în guvern”, a declarat președintele Poroshenko într-un comunicat citat de agentia Mediafax.
“Aceste decizii inseamna cautarea de candidati pentru noul guvern nu numai in Ucraina, ci si in strainatate”, a mai spus el.

Unul dintre cei trei tehnocrați este Natalie Jaresko, cu cetățenie americano-ucraineană și director executiv al companiei de administrare a investitiilor Horizon Capital. Ea lucrează în Ucraina de peste 20 de ani, dupa ce a deținut mai multe funcții economice la Departamentul de Stat american. Ceilalti doi sunt lituanianul Aivaras Abromavicius, un asociat in firma de investitii East Capital, si georgianul Aleksander Kvitashvili, care a ocupat functiile de ministru al Sanatatii si de ministru al Muncii la Tbilisi.

Premierul Arseni Yatseniuk a propus parlamentului o lista de candidati la portofoliile ministeriale desemnati de coalitia de guvernamant. Potrivit acestei liste, Jaresko a fost propusa ministru al Finantelor, Abromavicius ministru al Economiei, iar Kvitashvili ministru al Sanatatii.
Actualii ministri ai Apararii si Afacerilor Externe, Stepan Poltorak si Pavlo Klimkin, au fost propusi in aceleasi functii in noul guvern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new