Ucraina – puterea și opoziția egal responsabile în cazul unui eșec la Summitul Parteneriatului Estic

November 19, 2013

Acordul de asociere UE – Ucraina ar putea fi amânat pe termen lung în cazul unui eșec la Summitul Parteneriatului Estic, prevăzut să se desfășoare săptămâna viitoare la Vilnius, a avertizat marți președinția lituaniană a Uniunii Europene, informează AFP.

Potrivit Agerpres, ”Parlamentul Ucrainei, sub presiunea UE, a rămas în impas marți în ce privește cazul opozantei încarcerate Iulia Timoșenko al cărei transfer în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale reprezintă o condiție cheie pentru semnarea acordului de asociere cu prilejul summitului de la 28 și 29 noiembrie”.

‘Nimic nu garantează că ar putea fi semnat peste un an sau doi (…) Pauza în relațiile (dintre Uniunea Europeană și Ucraina) ar putea dura foarte mult timp’, a declarat la Vilnius președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a cărei țară asigură președinția prin rotație a UE. Șefa statului lituanian a afirmat marți că președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, și opoziția pro-Timoșenko ‘își împart responsabilitatea’ de a ajunge la un compromis în privința unui acord care să îi permită Iuliei Timoșenko să plece în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale sau de a duce la eșecul acordului cu UE.

‘Dacă legea care trebuie să rezolve cazul Timoșenko nu este adoptată, țările membre ale UE nu vor semna acordul de asociere cu Ucraina’, a insistat Dalia Grybauskaite. Ucrainenii nu par însă foarte încântați de faptul că parcursul european al țării este condiționat de situația fostului premier Timoșenko.

Niciun vot nu a avut loc marți în parlamentul de la Kiev, în pofida prezenței comisarului european pentru extindere și politica de vecinătate, ?tefan Füle. Semnarea acestui acord de asociere ar însemna pentru Ucraina un prim pas spre aderarea la Uniunea Europeană, mai scrie AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new