Ucraina și Rusia – în top 5 cele mai neperformante economii din lume

April 30, 2015

Ucraina își adjudecă primul loc în topul economiilor în declin din lume, în ciuda ajutoarelor financiare externe menite a repune economia țării pe linia de plutire. Conflictul din Ucraina afectează însă într-o mare măsură și Rusia, a cărei economie dă semne serioase de declin major și își adjudecă locul 5 în previziunile specialiștilor.

Robert Alan Ward, analist al The Economist Intelligence Unit (EIU) a publicat un tabel, în conformitate cu care cele mai grav afectate țări privind situația economică în 2015 sunt Ucraina, urmată de Libia, Macau și Guineea Ecuatorială. În acest top nedorit locul 5 este ocupat de Federația Rusă.

Ucraina – grav afectată de conflictul din regiunea de Est, ocupă primul loc în topul deloc de dorit al analiștilor de la The Economist ce fac predicții privind dezvoltarea economiilor din lume în 2015.

Unul din cele mai recente rapoarte a fost scris de unul dintre liderii proiectului Economist Intelligence Unit (EIU), Robert Ward care a publicat fragmente din acesta pe contul său de Twitter.

Potrivit prognozei pe luna aprilie a EIU: ’15 dintre cele mai rău aspectate economii din 2015 includ două țări BRICS (Brazilia și China, respectiv provincia Macao), Venezuela, Ucraina, Cipru și Grecia’.

De menționat că Agenția internațională de rating Moody`s a retrogradat ratingul suveran al Ucrainei la pre-faliment cu perspectivă negativă. La rândul său Banca Mondială (BM) prognozează o creștere a datoriei publice și public garantată a Ucrainei în 2015 va crește de la 18% – până la 88,3% din produsul intern brut (PIB). Acest lucru este menționat în materialele băncii de prezentare a unui nou sondaj economic și prognoza macroeconomică pentru Ucraina în anul în curs.

Deficitul bugetului de stat al Ucrainei în 2015 va ajunge la 4,3% din PIB, fără deficitul ‘Naftogaz Ucraina’, și de 7,4% din PIB – dacă se adaugă deficitul ‘Naftogaz’.

Totuși Anastasia Golovach, economist al BM susține că în 2016 economia ucraineană ar putea crește cu 2%, dacă se pune capăt conflictului din partea de est a țării și se va stabiliza sistemul bancar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new