Un final de săptămână plin de manifestări dedicate Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene

July 19, 2015

Aviatorii militari sărbătoresc în fiecare an pe 20 iulie Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, încă din 1913 pionierii aviației alegându-l pe Sfântul Ilie drept ”patron al aviației” și ocrotitor al celor care se avântă în văzduh.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene a fost marcată la București și în țară printr-o serie de evenimente în avans.

Astfel, sâmbătă a fost Ziua Porților Deschise și pe Aerodromul Giarmata din județul Timiș, unde au evoluat elicoptere IAR-330 Puma, avioane de luptă MiG-21 LanceR și aeronave de transport C-27J Spartan.

De asemenea, duminică, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor din București a avut loc o ceremonie militară și religioasă în cadrul căreia elicoptere și avioane ale Inspectoratului General de Aviație, Școlii Superioare de Aviație Civilă, precum și de la baze aeriene au efectuat zboruri demonstrative. Cu acest prilej au fost depuse coroane de flori din partea mai multor instituții și demnitari, printre care se numără președintele Klaus Iohannis, Asociația Națională a Veteranilor de Război și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

Tot duminică, la Muzeul Național al Aviației Române, bucureșteni de toate vârstele au putut vedea avioane și elicoptere de după cel de-al Doilea Război Mondial, stații de radiolocație, uniforme și decorații, de Ziua Porților Deschise la această instituție. În perioada, 14-31 iulie, între orele 09.00-16.00 – tot la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Galeria de artă „Pictor Ion Ţarălungă” găzduiește expoziţia „Arta în aviaţie”, care cuprinde: tablouri (grafică şi pictură) cu tematică de aviaţie, cele mai multe sub semnătura lui Ion Ţarălungă, vitrine cu obiecte şi documente din creaţia artistică a piloţilor, sculpturi, statuete, crochiuri şi caricaturi cu tematică de aviaţie.

Și la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii a fost Ziua Porților Deschise, prilej cu care au avut loc zboruri demonstrative cu aeronave civile și militare, exerciții aeriene tactice cu MiG-21 LanceR, IAR-330 Puma, IAR-99 Șoim, IAR-316B și C-27J Spartan, lansări de parașutiști și a fost organizată o expoziție de aeronave.

Sâmbătă, Baza 90 Transport Aerian “Gheorghe Bănciulescu” și-a deschis porțile pentru public, mii de oameni venind încă de la primele ore ale dimineții să vadă demonstrațiile elicopterelor și tehnica militară.

La Baza de la Otopeni vizitatorii au putut asista la evoluția elicopterelor IAR-330 Puma și aeronavelor C-27J Spartan, C-130 Hercules, Antonov AN-30 și IAR-99 Șoim.

Un număr de 250 de persoane, inclusiv copii, care au fost selectate pe Facebook, au beneficiat sâmbătă de zboruri cu aeronavele din dotarea bazei.

UPDATE: “Sărbătorim astăzi Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, odată cu praznicul Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul spiritual și ocrotitorul aviatorilor. Cinstirea eroilor aerului care, în anii celor două conflagrații mondiale s-au jertfit pentru apărarea independenței și suveranității României, este semnul nostru de respect pentru înaintași, dar și o garanție a angajării noastre responsabile față de viitor. Aviația română este pregătită astăzi să facă față cu succes provocărilor impuse de statutul României de țară membră a NATO și a UE, iar rezultatele obținute sunt unanim apreciate și recunoscute”, a scris președintele României, Klaus Iohannis într-un mesaj postat de echipa sa de comunicare pe Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new