Un nou sarcofag pentru centrala de la Cernobîl

November 27, 2012

La centrala nucleară de la Cernobîl, în Ucraina, a început construcția unui nou sarcofag, învelișul de protecție împotriva radiației. Compania de stat, Chernobyl Atom Electrostation spune că pe 26 noiembrie a fost instalată secțiunea estică a unui arc al sarcofagului. Acesta va costa 1,5 miliarde de euro. Cea mai mare parte a sumei a fost colectată prin donaţii în cadrul unei reuniuni la nivel mondial, iar Ucraina a contribuit cu 6% din total.

Prima fază de asamblare a acestei construcţii, cu o înălţime de 108 metri şi o masă de 20.000 de tone, a început deja, a precizat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), însărcinată cu gestionarea fondurilor prevăzute pentru acest proiect.

“Fondurile necesare sunt disponibile, iar lucrările decurg conform calendarului, fără întârzieri, pentru ca noua incintă să fie completată şi instalată deasupra reactorului avariat până la jumătatea lui 2015, aşa cum s-a prevăzut”, a declarat Anton Usov, purtătorul de cuvânt al reprezentanţei BERD.

Reactorul distrus a fost acoperit cu o cameră de izolare din beton – sarcofag, în lunile imediat următoare dezastrului din 1986. Aceasta însă s-a degradat în timp, iar în prezent există pericolul unor scurgeri radioactive.

Costul total al acestei operaţiuni este estimat la 1,5 miliarde de euro. În urmă cu un an, din această sumă lipseau 750 de milioane de euro. Comunitatea internaţională a deblocat 550 de milioane de euro în cadrul unei Conferinţe internaţionale la Kiev, în 2011, prin care s-au marcat 25 de ani de la catastrofă. Restul sumei a fost adăugată de către BERD.

Consorţiul Novarka, format de societăţile franceze Bouygues şi Vinci, au câştigat în 2007 o licitaţie pentru construirea unui nou sarcofag etanş, ce va fi asamblat pe un teren adiacent reactorului, iar ulterior instalat deasupra vechii şape de ciment.

Ucraina lucrează în prezent la un program guvernamental extins destinat „revitalizării” zonelor contaminate adiacente centralei nucleare de la Cernobîl, a susţine premierul Mykola Azarov. Potrivit unor experţi, nivelul radiaţiei în zona de excludere de la Cernobîl a scăzut semnificativ în ultimii ani, a subliniat Azarov, adăugând că în afara zonei de excludere, în regiunea Kiev, nu există zone locuite cu niveluri ridicate de radiaţie.

„Există motive întemeiate pentru revitalizare, oferirii unei «a doua vieţi» acestor case abandonate, oraşe şi zone rezidenţiale. Ele reprezintă locuri de muncă şi venituri suplimentare pentru bugetul nostru”, a subliniat premierul.

Explozia nucleară care a avut loc pe 26 aprilie 1986 a emanat cantitati uriaşe de reziduuri radioactive în atmosferă, efectul fiind resimtit în URSS şi în Europa. Aproximativ 25.000 de persoane au fost ucise şi peste 200.000 au fost nevoite să se mute, după explozia de la Cernobîl din 1986. Totodată, după incident a fost stabilită o zonă de 30 de kilometri de excludere. La 36 de ore după explozia de la Cernobîl, 1200 de autobuze au evacuat populaţia oraşului Pripiat, situat în apropiere. Şi astăzi, oraşul Pripiat este pustiu iar nivelul radiaţiilor este atât de crescut încât este intezis accesul oamenilor mai des de o dată la două săptamâni.

În prezent, situl este muzeu al erei sovietice, fiind în continuare o zonă periculoasă, care nu va putea fi locuită de oameni timp de cel puţin câteva secole. Specialiştii estimează că vor trece în jur de 900 de ani până când elementele radioactive vor fi eliminate din mediu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new