Uniunea Energetică – prioritate pe agenda Consiliului European de primăvară

March 19, 2015

Timp de două zile, cei 28 de şefi de stat şi de guverne vor participa la reuniunea Consiliului European.

Consiliul European va discuta noi orientări în vederea construirii unei uniuni energetice, una dintre cele cinci priorități stabilite în agenda strategică pentru UE. Liderii UE vor desfășura un schimb de opinii privind situația economică și vor încheia prima fază a semestrului european 2015. Este de așteptat ca liderii UE să ofere orientări cu privire la obiectivele summitului Parteneriatului estic, care va avea loc la Riga în luna mai. Aceștia vor discuta, de asemenea, situația din Ucraina, relațiile UE cu Rusia și situația din Libia.

Faţă de  acest subiect, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, înainte de a pleca la Bruxelles, că “Româniva va susţine crearea Uniunii energetice“.

Priorităţile care trebuie avute în vedere sunt crearea pieţei interne în domeniul energiei, valorificarea mai eficientă a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor şi rutelor de energie, dezvoltarea infrastructurii care să permită o mai bună conectare între statele membre ale UE”, a spus preşedintele Iohannis, citat de Vox Politics.

În aceeaşi ordine de idei, preşedintele României a mai precizat că vor exista dezbateri u privire la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc, în luna mai, la Riga. Potrivit celor declarate de către preşedintele Iohannis, “viitorul Summit trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relaţiei UE cu statele partenere, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia”.

Tot la reuniunea Consiliului European de primăvară, cei 28 de state şi de guverne vor discuta situaţia economică a Greciei. Cât priveşte combaterea terorismului, în contextul atentatului de miercuri din Tunisia, în care au fost ucise 22 de persoane, liderii europeni analizează posibilitatea de trimitere a unei misiuni de securitate în Libia, deoarece se constată o extindere a organizaţiilor teroriste în regiunea mediteraniană.

One response to “Uniunea Energetică – prioritate pe agenda Consiliului European de primăvară”

  1. […] Consiliul European va discuta principiile și modalitatea construirii unei piețe funcționale de energie la nivel comunitar ca fundament al preconizatei uniuni energetice europene, una dintre cele cinci priorități stabilite în agenda strategică pentru UE. De asemenea, liderii celor 28 de state membre ale UE vor desfășura un schimb de opinii privind situația economică și vor încheia prima fază a semestrului european 2015. (Mai multe informații aici) […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new