Ura ca panaceu al frustrărilor națiunii

February 19, 2016

Dacă ar fi să mă iau după isteria declanșantă pe net de tinerii furioși si liberi, respectiv să judec în termeni absoluți, aidoma acelora care azi se agita că … vai, “miercurea neagră”, atunci înțeleg că în România ar fi circa 5 milioane de anteniști și vreo 6 milioane de anti-anteniști. Căci, cică așa a arătat votul din Noiembrie 2014!!!???!!!

Cum ? Adică niște milioane au votat împotriva varanului și a antenelor!! Cel puțin așa reiese din comentariile lor! ”Bloody hell”, ar spune un englez autentic! Eu nu îmi aduc aminte ca Antena 1 sau Antena Star să fi participat la prezidențiale! Nici “varanul Voiculescu”, nici Gâdea, nici Badea, nici Ciuvică, nici… Imi aduc aminte însă că au candidat Udrea, Macovei, Funar, Meleșcanu, Ponta și Iohannis, iar dacă or mai fi fost și alții și am uitat pe vreunul, îmi cer scuze. Oricum, după vot, așa de pe la vreo 6 luni și până mai ieri, trei sferturi din aceia care azi se lamentează, fie nu-și mai recunoșteau votul dat, fie se tânguiau amarnic ce mare greșeală au făcut! Unde le-o fi fost capul ?

Acum însă pare că au găsit justificarea supremă pentru lipsa de logică din mintea lor! Sărmanii de ei, au fost trădați de Iohannis care a apărat Antenele! Deh, lor atât li s-a spus și atât au înțeles! Altfel, cei ce urla azi că “vai, trădare!” și se miră cum de posturile de televiuziune ale grupului Intact încă mai emit, fix aceiași acum o săptămână apărau cu pieptul gol dreptul la libertatea de exprimare pe internet. Aceștia 6 milioane de anti-anteniști, capitaliști veroși, de dreapta, ca să nu existe confuzii, astăzi se-mbie reciproc la a ieși în stradă întru apărarea legii.

Și ca să nu existe dubii, afirmă cu subiect și predicat că dacă legea ar permite, ar aplauda frenetic o eventuală torturare urmată de execuția sumară în piata publică a celor 5 milioane de anteniști, în frunte cu Gâdea, Badea, Ciuvică & comp. Pentru că din cauza lor progresul stagnează! Și ”pentru că-i urâm”! Mai ales pentru că-i urăsc! Cum l-au urât și pe Ponta ! Nu are importanță dacă au sau nu au dreptate, că poate printre aceștia 5 milioane sunt unii care mai au și niscaiva calități, nu numai defecte (defecte mai mult sau mai puțin închipuite de unii și invocate de cei puri, drepți și adevărați mai ceva ca citatele din Biblie), nu contează dacă au facut si lucruri bune sau nu!

Nu neg că nici cealaltă tabără nu face o figură mai bună. Ura lor împotriva băsiștilor îi oferă hulitului fost președinte muniție cât cuprinde. E un bulgăre de intoleranță care se tot rostogolește și capătă dimensiuni uriașe cu urmări dezastruoase pentru noi ca națiune. De fapt, am trista impresie că ambele părți par fericite a avea un nou motiv de încăierare (români contra români!) ca modalitate sigură de refulare a unui noian de psihoze și frustrări naționale și personale. Ura cum bine se știe e mai eficientă și mobilizatoare decât toleranța!

Iar ei sunt mânați în luptă de acea ură viscerală, în forma ei ce mai pură, acea ură care nu mai are nevoie de nicio justificare, de nicio motivație. Acea ura, omenească – poate, instinctuală și primitivă – cu certitudine, dar altfel bazată pe solide principii creștine, desigur! Cum să le explici că atitudinea asta ține de primitivism și nicidecum de democrație, că din punct de vedere social se comportă fix ca-n evul mediu și că, (în ciuda faptului că astăzi toți ciudații au acces la internet și Iphone 6+ de pe care să dea bip-uri că nu-și permit un abonament sau să plătească o convorbire), în gândire, în mentalitate, ei nu par a fi reușit să depășească încă perioada fanariotă? Altfel spus, cum faci să-i explici maimuței de ce ea nu are dreptul de a se juca cu-n cuțit? Cât despre cei care nu au prea multe remușcări de a-i pune maimuței cuțitul în mână, le reamintesc că dacă acel care-l mânuiște nu are discernământ, tăișul poate fi letal pentru toți.

Sorin Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new