Vietnam: Secretarul de Stat John Kerry celebrează la Hanoi 20 de ani de “reconciliere”

August 7, 2015

Fost combatant în războiul din Vietnam, John Kerry, în prezent șeful Departamentului de Stat al SUA, celebrează vineri la Hanoi a 20-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări foste inamice, relatează AFP.

U.S. Secretary of State John Kerry in 1971 protesting the war in Vietnam.

Această ‘călătorie spre reconciliere între țările noastre este cu adevărat una din cele mai mari povești a națiunilor care au fost în război și care au fost în stare să găsească un teren comun de a construi o nouă relație’, a declarat președintele vietnamez Truong Tan Sang, în deschiderea întâlnirii cu secretarul de stat american.

Cei doi oficiali și-au strâns călduros mâinile la palatul prezidențial, în fața unui bust de bronz gigantic al eroului independenței Ho Chi Minh (care a condus țara între anii 1945-1969).

‘Ne amintim drumul parcurs din primele zile dificile până acum, când Washington și Hanoi’ au devenit ‘prieteni foarte buni, foarte apropiați’, a adăugat președintele vietnamez, vorbind despre o ‘viziune comună a unui parteneriat global’ între cele două țări care s-au confruntat militar în urmă cu aproape jumătate de secol.

Pe vremea când a fost senator, în anii 1980, Kerry a fost angrenat în eforturile SUA pentru normalizarea relațiilor dintre Washington și Hanoi printr-o serie de acțiuni, mergând de la înmulțirea excursiilor în Vietnam până la ridicarea embargoului economic în 1994 și stabilirea relațiilor diplomatice în anul următor.

În vârstă de 71 de ani, John Kerry a fost marcat de serviciul său în Vietnam (1967-1970), în calitate de comandant al unei nave de patrulare. El s-a întors acasă cu pieptul plin de medalii, dar a devenit un mare sceptic al intervenționismului militar.

Cu interlocutorii săi de la Hanoi, Kerry ar trebui să vorbească despre ‘tot: sănătate, schimbare climatică, securitate regională și drepturile omului’, potrivit unui diplomat de la Departamentul de Stat.

Sursa: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new