Vladimir Putin a cerut prinderea asasinilor jurnalistului Kazbek Gekkiev

December 7, 2012

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la o întâlnire la Soci, cu Comisarul pentru Drepturile Omului, Vladimir Lukin, că a dat dispoziţie autorităţilor competente de a face tot ce este posibil pentru a-i prinde neîntârziat și a-i pedepsi pe criminalii vinovaţi de moartea jurnalistului Kazbek Gekkiev.

“Protejarea vieţii este un drept pentru toți oamenii, indiferent de tipul lor de afaceri. Sunt sigur că organele de aplicare a legii vor face totul pentru a se asigura că autorii vor fi prinşi şi pedepsiţi.” – a spus Putin, citat de  ITAR-TASS . O declaraţie asemănătoare a venit şi din partea premierului Dmitri Medvedev în cadrul unui interviu dat astăzi televiziunii şi radioului de stat Russia 1 şi Vesti FM.

Gazda emisiunii “Actualitatea” a televiziunii locale din Kabardino-Balkaria, a fost îngropat în satul său natalJurnalistul Kazbek Geekiev a fost împușcat mortal în seara de 5 decembrie, nu departe de sediul televiziunii din Nalchik. Avea 28 de ani.

Garoafe roșii, portretul unui tânăr zâmbind şi multe lumânări pâlpâie pe asfaltul ud de ploaie, la locul asasinatului. Oamenii vin, îşi aduc omagiul şi pleacă. În tăcere. În semn de doliu colegii jurnaliști anulat toate programele de știri și de divertisment. Rusia se dovedeşte încă o dată un spaţiu neprielnic meseriei de jurnalist.

 Printre motivele asasinatului – activitățile profesionale ale jurnalistului. De la începutul acestui an, Gekkiev a înlocuit alţi 2 jurnalişti, care au primit amenințări de la membrii organizaţiilor teroriste, care operează în regiune. În februarie 2012, doi angajati ai televiziunii de stat din “Kabardino-Balkaria”, Arina Zhilyasovoy și Aznora Attaeva au primit amenințări foarte explicite. Pe Internet a fost publicată o înregistrare cu unul dintre liderii grupurilor armate ilegale care promitea să-i execute pe jurnaliștii ce au descris în detaliu succesul operațiunilor antiteroriste. Ca urmare, cei doi jurnalişti s-au retras. Emisiunea a fost preluată de Kazbek Gekkiev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new