Vladimir Putin și David Cameron nu au reușit să se pună de acord privind dosarul sirian
August 4, 2012
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul britanic David Cameron, au discutat despre situaţia din Siria, dar nu au convenit niciun plan de acţiune. Cei doi lideri s-au întreţinut la Londra, unde Putin a asistat la meciurile de judo din turneul olimpic, în cadrul primei sale vizite în Marea Britanie din ultimii şapte ani.
Premierul britanic a încercat să îl convingă pe Vladimir Putin să se alăture celor care susțin rezoluțiile ONU împotriva lui Bashar al Assad. După 45 de minute de discutii, cei doi oficiali au ieşit fără să fi ajuns la un acord.
„Desigur că sunt şi unele diferenţe de opinie pe care le avem în conflictul sirian, dar amândoi dorim încetarea acestui conflict şi o Sirie stabilă”, a spus David Cameron, premierul Marii Britanii
„Am vorbit destul de mult despre Siria. Am observat că sunt şi lucruri pe care le privim la fel şi am decis să continuăm munca pentru a găsi o soluţie viabilă în această chestiune” a admis Vladimir Putin, preşedintele Rusiei
Întâlnirea a avut loc aproape simultan cu anunțarea demisiei trimisului special ONU în Siria, Kofi Annan, care a citat printre motivele renunțării disensiunile de la Națiunile Unite.
Până acum, Rusia, care-l sprijină pe președintele Bashar al-Assad, s-a opus de trei ori utilizând dreptul de veto în Consiliul de Securitate împotriva unor proiecte de rezoluții, susținute și de Marea Britranie, care prevedeau sancțiuni drastice împotriva regimului liderului sirian.
Întâlnirea la vârf ruso-britanică s-a desfăşurat pe fondul înăspririi criticilor din Occident și mai ales din Marea Britanie cu privire la situația drepturilor omului din Rusia, unde în aceste zile are loc procesul membrelor formației Pussy Riot, judecate sub acuzația de “huliganism“, pentru faptul că au cântat o piesă punk de protest împotriva lui Putin, într-o biserică ortodoxă. De altfel, prezența la Londra a liderului de la Kremlin a fost sancționată și de o serie de protestatari, știut fiind că opoziția rusă are o serioasă susținere în capitala britanică.
Un alt punct de divergență în relațiile dintre Rusia și Marea Britanie rămâne asasinarea în noiembrie 2006 la Londra a fostului agent secret rus, Alexander Litvinenko, un critic al președintelui Putin, refugiat în capitala britanică. Procuratura de la Londra a cerut extrădarea lui Andrei Lugovoi, suspect în otrăvirea lui Litvinenko, dar Rusia refuză constant cererea, Lugovoi devenind între timp și deputat în Duma de Stat.
Cameron și Putin au ținut să scoată în evidență relațiile comerciale dintre cele două țări, Marea Britanie fiind piața unde exporturile rusești cunosc cea mai rapidă creștere. Menționăm că în capitala Regatului Unit s-a aflat recent și premierul rus, Dmitri Medvedev, care a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
[…] un rezultat concret în ce privește pedepsirea asasinilor tinde practic spre zero. De altfel, după întâlnirea din luna august 2012 (cu ocazia JO de la Londra) cu premierul britanic David Cameron, președintele […]