Vladislav Surkov – Doctor Spin în scandalul Pussy Riot

August 13, 2012

Gabriela Ioniță

Potrivit unei declarații postate pe site-ul guvernului de la Moscova, vice-premierul Vladislav Surkov a fost numit responsabil și pe relația autorităților cu organizațiile religioase. De fapt, i-a fost restituită o atribuție pe care o preluase în luna iunie colega de cabinet a domniei sale, Olga Golodeț. Am spus “și pe relația…” deoarece cred că însuși Surkov, pus în situația de a înșirui repede care sunt responsabilitățile sale, ar avea o oarecare problemă. Inovațiile, mass-media, statistica, politicile guvernamentale în sfera justiției sau a culturii, precum și responsabilitatea pentru bunul mers al întregului aparat administrativ guvernamental sunt doar câteva din domeniile pe care fosta (!?) eminență cenușie a Kremlinului le supervizează în guvernul Medvedev.

Presa din Rusia vede re-instalarea lui Surkov la pupitru dirijoral al relațiilor cu organizațiile religioase ca fiind mai degrabă o încercare a autorităților de a gestiona scandalul produs de procesul fetelor din grupul Pussy Riot, scandal care pare să fi depășit norma de atenție publică anticipată de autorități. Cu alte cuvinte, premierul a decis să încredințeze unui profesionist al propagandei puterii («maestrul păpușar», cum l-a numit miliardarul Prokhorov) misiunea de a repara cumva imaginea extrem de șifonată a Kremlinului atât în plan intern cât și în plan extern. Sau mai ales în plan extern, numeroși reprezentanți ai comunității internaționale declarându-se neplăcut impresionați sau condamnând de-a dreptul (cazul Departamentului de Stat American și a Ambasadei US la Moscova) răspunsul disproporționat al instituțiilor statului la acțiunea de protest împotriva lui Putin al tinerelor punk-iste. În fapt, chiar reprezentau aceste fete (și modul lor neconvențional de a protesta rostind injurii obscene într-o biserică – chiar fiind aceasta cea mai renumită catedrală din Moscova)  o reală problemă pentru sistemul Putin și o blasfemie de neconceput pentru Biserica Rusă ?  Cel mai probabil nu. Cred că reacția excesiv de zeloasă (cu acordul tacit al Kremlinului) a unor instituții aservite politic și pline de funcționari corupți, dispuși la orice pentru a se afla în grațiile mai marilor țării, a generat o reacție la fel de disproporționată din partea publicului pe rețelele de socializare sau a mass-mediei și a dus de la un infantil bulgăre de zăpadă la o adevărată avalanșă ce riscă să măture tot în cale, inclusiv pe Medvedev din postul de prim-ministru.

Când de partea unor ilustre necunoscute – mă refer desigur la fetele de la Pussy Riot – intervin vedete ca Madonna sau Sting, bătălia mediatică pare ca și pierdută. Iar declarațiile ironic-licențioase precum cea a vice-premierului Dmitri Rogozin nu vor face decât să înrăutățească lucrurile. Nu judecăm cât de îndreptățită, sau nu, este remarca domnului Rogozin (pentru cititorii mai puțin avizați privind cronologia acestui scandal – după concertul de la Moscova, în care Madonna a apărut purtând un tatuaj cu numele formației Pussy Riot și a cerut eliberarea acestora, vicepremierul Rogozin a comentat acid pe contul său de Twitter că “Vine o vârstă în viață când toate c…ele țin lecții de morală” cu trimitere directă la gestul artistei americane). Însă observăm că din punct de vedere comunicațional a fost o greșeală, care a transferat asupra fetelor de la Pussy Riot simpatia a mii de fani ai Madonnei. Și a amplificat o discuție veche privind dreptul Bisericii de a fi o instanță morală. Desigur, eu personal mă aflu printre cei care recunosc lipsa de decență și exhibiționismul exagerat al gestului celor trei tinere. Dar de aici și până a face din ele niște proscrise ale societății și ale condamna la ani grei de pușcărie (la presiunile mai mult sau mai puțin vizibile ale reprezentanților Bisericii) mi se pare de neconceput pentru secolul XXI și pentru o Rusie care se vrea un model de societate modernă cel puțin la nivel regional. Cred că dincolo de opțiuni politice, Doctor Spin Surkov înțelege deplin acest aspect și cred că nu vom auzi că «Diavolul le-a trimis pe fetele de la Pussy Riot pentru a dezbina Rusia», chiar dacă – potrivit propriei sale opinii – “Dumnezeu l-a trimis pe Putin pentru a salva Rusia”.

În același timp, Vedomosti daily, citând surse guvernamentale, apreciază că revenirea lui Surkov pe acest post este un răspuns la “situația dificilă în care se află liderii Bisericii Ortodoxe Ruse”. Sunt de notorietate numeroasele acuze care au planat în ultimele luni asupra Patriarhului Kirill, de la atitudinea obedientă și susținerea declarată a lui Vladimir Putin, la apetența sa pentru un stil de viață extrem de costisitor și în reală contradicție cu ceea ce îi învață pe ruși doctrina pravoslavnică. La acestea se adaugă o serie întreagă de scandaluri de corupție în care sunt implicate fețe religioase. Deasemenea, la celălalt palier al problemelor generate de ideologii religioase, au existat o mulțime de atacuri ale insurgenților din republicile islamice asupra unor lideri religioși ai comunităților musulmane, dintre care luna trecută unul din aceste atacuri s-a finalizat cu moartea liderului musulman vizat. Mai mult chiar, în Cecenia păstorită cu mână de fier de prietenul vice-PM Surkov, Ramzan Kadyrov, sunt semne clare de reinstaurare a puterii insurgenților islamici.

PS: Cum era de așteptat, Biserica Rusă a reacționat imediat după numirea lui Vladislav Surkov așa cum știe ea cel mai bine. Astfel, Protopopul Vselovod Chaplin, șeful Departamentului Sinodal al Bisericii pentru Relațiile cu Societatea a declarat pentru Interfax că: “Vladislav Yurievich este un intelectual de marcă și o persoană creativă în adevăratul sens al cuvântului. Este interesant și plăcut să lucrezi cu domnia sa”, adăugând că scurta pauză din iunie până în august face ca reîntoarcerea acestuia să fie una foarte așteptată. Nici musulmanii nu au fost mai prejos în declarații. Muftiul cecen Sultan Mirzayev le-a spus jurnaliștilor de la Interfax că a fost bucuros să audă de această numire deoarece “Surkov, un politician remarcabil și un om înțelept, cunoaște foarte bine problemele noastre și știe să ia cele mai potrivite decizii pentru întărirea păcii interreligioase și etnice”. Privind reacția președintelui Putin din poza alăturată (video original poate fi văzut aici), fără intenția de a concura limba ascuțită a  vicepremierului Rogozin, cred că Surkov are motive întemeiate să-și cumpere o pereche de mănuși rezistente. Sau de pantofi, după caz. Nu-i așa, Vladislav Yurievich ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new