Vremuri tulburi pentru premierul Israelului
February 14, 2018
Gabriela Ioniță
Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a declarat, miercuri, că adversarii săi politici şi mass-media naţională încearcă să discrediteze Guvernul pe care îl conduce, punându-se presiune asupra anchetatorilor în aşa fel încât primul-ministru să fie acuzat cu ”orice preţ”.
La rândul său, Poliția israeliană declară că primul ministru Benjamin Netanyahu ar trebui să fie acuzat de presupuse fapte de corupție. Nu este pentru prima dată când lideri de top ai Israelului sunt anchetați și chiar condamnați pentru fapte de corupție, cele mai mediatizate cazuri fiind cel al fostului preşedinte al Israelului, Moshe Katzav – condamnat la șapte ani de închisoare (2010), dar și în cazul fostului al premierului Ehud Olmert, condamnat de Instanţa surpremă din Israel la o pedeapsă de 18 luni de închisoare tot pentru acte de corupţie.
Cu alte cuvinte, premierul Netanyahu are motive reale de îngrijorare. O declarație a poliției spune că există suficiente dovezi pentru a-l acuza pe Netanyahu pentru luare de mită, fraudă și încălcare a încrederii în două cazuri separate. Poliția l-a interogat, luna trecută, pe premierul Netanyahu în cadrul unei anchete referitoare la acuzații de corupție.
Mai exact, premierul Netanyahu este suspect în două anchete privind nişte acuzaţii de fraudă şi mită, conform unui document al poliţiei prezentat unui tribunal din Israel. Primul, este legat de o presupusă mită pe care familia Netanyahu ar fi primit-o de la diverşi oameni de afaceri, iar al doilea dosar, este legat de conversaţiile pe care prim-ministrul israelian le-ar fi avut cu un editor al unui ziar din Israel. În plus, publicația Haaretz informează că Netanyahu, după ce a primit mită sub formă de diverse cadouri, a impus Legea Milchan, care îi asigură pe evreii din străinătate care vin să trăiască în Israel de scutire la plata impozitelor timp de 10 ani.
Iar ca norii negri să acopere complet cerul primului ministru israelian, și Sara Netanyahu, soţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a fost de asemenea interogată de către autorităţile din Israel, fiind suspectată de săvârşirea unor acţiuni frauduloase. Ea este suspectată că ar fi deturnat fonduri publice în scopul satisfacerii unor cheltuieli personale ce ţin de reşedinţele particulare şi oficiale ale premierului israelian. În plus, Sara Netanyahu ar fi primit cadouri din partea unor oameni de afaceri şi ar fi dat mită unui mogul de presă în schimbul promovării cuplului Netanyahu.
Vorbind la televiziunea israeliană, Netanyahu a afirmat că acuzațiile sunt nefondate și va continua să fie prim-ministru. ”Mass-media şi politicienii de stânga caută scandaluri nesfârşite, efectuează rapoarte, sperând ce ceva le va ieşi. Ei cer autorităţilor să le dea ceva, nu contează ce. Scopul lor este să exercite presiune asupra autorirăţilor în aşa fel încât să fiu pus sub acuzare sub orice preţ, fără nicio legătură cu adevărul sau cu justiţia” a declarat Benjamin Netanyahu.
În plus, Netanyahu crede că şi reprezentanţii palestinieni îi urmăresc demisia, adăugând că nu va acorda nicio concesie în conflictul israeliano-palestinian, cu toate că a primit multiple semnale din partea unor lideri ai comunității internaționale că modul în care ruinează minima șansă a reluării negocierilor de pace este un extrem de păgubos pentru ambele părți. De altfel, problemele premierului Israelian vin într-un context destul de complicat în regiune. Să menționăm doar faptul că ieri Agenţia de informaţii israeliană Shin Bet a acuzat Turcia că ajută mişcarea islamistă palestiniană Hamas să-şi consolideze puterea militară iar preşedintele palestinian Mahmoud Abbas i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că nu mai este acceptabil rolul Statelor Unite – aliatul de cursă lungă al Israelului – ca mediator al discuţiilor de pace în Orientul Mijlociu din cauza comportamentului Washingtonului și a deciziei președintelui Trump de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a statului Israel. Iar asta în condițiile în care președintele Donald Trump, într-un interviu recent acordat publicației ”Israel Hayom” a declarat că “nu este în mod necesar sigur” că Israelul urmăreşte să ajungă la un acord de pace cu palestinienii și și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu colonizarea evreiască a Cisiordaniei.
Leave a Reply