2015 – anul cu cel mai mare număr de execuţii din ultimul secol

April 6, 2016

Amnesty International a declarat că în 2015 s-a înregistrat o creştere dramatică a numărului de puneri în aplicare a condamnărilor la moarte, fiind anul cu cele mai multe execuţii din ultimul secol. Mai exact, anul trecut au fost executate 1634 de persoane, cu 50% mai multe decât în anul 2014.

În Iran, Pakistan şi Arabia Saudită au avut loc aproape 90% din totalul execuţiilor. Potrivit cifrelor, în 2015 numărul execuţiilor la nivel mondial a crescut cu 50% faţă de 2014. În statistică nu este inclusă China, care operează mai multe execuţii decât oricare altă ţară de pe glob, dar nu face publice informaţiile despre acestea.

Iranul a executat în 2015 aproape 1.000 de persoane, cele mai multe fiind implicate în trafic de droguri. Printre cele o mie de cazuri se numără şi patru copii, subliniază Amnesty International. Pakistanul a executat în 2015 aproximativ 320 de persoane, fiind un record pentru această ţară. Execuţiile au crescut în Arabia Saudită cu trei sferturi faţă de 2014, numărul total de persoane care au primit pedeapsa capitală fiind de peste 100.

SUA au executat în 2015 un număr de 28 de condamnați.

‘Creșterea numărului de execuții de anul trecut, este profund îngrijorătoare’, a declarat Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International.

Sursă: CNN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new