2015 – US vor surclasa Rusia și Arabia Saudită în topul producătorilor de petrol

November 20, 2013

Potrivit unui recent raport (Key World Energy Statistics 2013) al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), până în 2015, SUA vor depăși Rusia și Arabia Saudită și se vor clasa pe primul loc în topul producătorilor de petrol la nivel mondial, asigurându-și necesarul intern de energie pentru următoarele două decenii, pe fondul producției în plină expansiune din exploatarea formațiunilor de șist.

Producția de petrol din SUA se va ridica la 11,6 milioane de barili pe zi în 2020, de la 9,2 milioane în 2012, după cum preconizează evaluările formațiunilor de șist din Dakota de Nord și Texas, pentru care se va utiliza forajul orizontal și fracturarea hidraulică, în conformitate cu raportul IEA. Raportul nu specifică însă care va fi producția de petrol și gaze a US pentru anul 2015, an în care se presupune că va accede la supremație. În aceeași perioadă, IEA susține că producția din Arabia Saudită va scădea la 10,6 milioane de la 11,7 milioane de barili/zi și Rusia va coborâ la 10,4 milioane de la 10,7 milioane de barili/zi. Cifrele includ și gaze naturale lichide, condensate și brute. Totuși raportul specifică și faptul că US vor pierde supremația începând cu 2030, când se va epuiza exploatarea resurselor de șist existente.

Prețul brut va ajunge la 128 de dolari/baril până în 2035, și vom asista la o triplare a producției din Brazilia, menționează experții din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie. Rolul Organizației Statelor Exportatoare de Petrol își va recupera importanța abia pe la mijlocul următorului deceniu, dat fiind că numeroase alte națiuni se luptă să repete succesul din America de Nord privind exploatarea depozitelor de șist, potrivit aceleiași surse.

“Pe măsură ce producția de energie crește, iar importurile scad, vom vedea efecte macroeconomice pozitive pentru SUA” a declarat Mike Wittner, șeful Departamentului de Cercetare în domeniul resurselor de petrol de la Societe Generale SA, din New York, citat de jurnaliștii de la Bloomberg. “Este bine pentru balanța de plăți, este un lucru bun pentru dolar, bun pentru crearea de locuri de muncă, pentru alte industrii grele. Dar aceasta nu echivalează cu a te putea izola de mișcările existente pe piețele mondiale de petrol” a adăugat Wittner.

Creșterea producției din exploatările de șist pare să fie pentru SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume, o cale de a atinge cel mai înalt nivel de independență energetică, cel puțin pentru următoarele două decenii, amortizând astfel pierderile cauzate de conflictele din Africa și din Orientul Mijlociu. Boom-ul US amenință veniturile a 12 membri ai OPEC, a căror producție se află la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani pe fondul tulburărilor politice din Libia și furturilor în Nigeria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new