62% dintre letoni – împotriva aderării la moneda euro

May 13, 2013

La şapte luni înainte de aderarea Letoniei la zona euro, programată a avea loc la 1 ianuarie 2014, majoritatea locuitorilor acestei ţări baltice (cu un total de 2 milioane de locuitori) se opun monedei unice, arată rezultatele unui sondaj de opinie publicat luni, transmite AFP.

Ţară membră a Uniunii Europene din 2014, Letonia a cerut în mod oficial la începutul lunii martie Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene aprobarea pentru a se alătura zonei euro la 1 ianuarie 2014. Doar că, potrivit unui sondaj de opinie realizat în perioada 2-23 aprilie pe un eşantion de 1.016 persoane, un procent major – 62% din letoni sunt împotriva aderării la zona euro, iar 24% dintre ei se opun ‘categoric’, şi doar 36% dintre cei intervievaţi sunt în favoarea aderării la euro. Letonia ar urma să devină a 18-a ţară membră a zonei euro şi al doilea stat din fosta URSS care a trecut la moneda unică, după ţara vecină Estonia care a aderat la 1 ianuarie 2011. Al treilea stat baltic, Lituania, speră să facă acelaşi pas în 2015, precizează Financial Times.

Potrivit Agerpres, autorităţile de la Riga estimează că, în pofida crizei datoriilor din zona euro, o ţară mică precum Letonia, care are doar două milioane de locuitori, are tot interesul să se alăture blocului comunitar unde se găsesc deja principalii săi parteneri comerciali. În plus, guvernul de centru dreapta respinge de asemenea ideea organizării unui referendum cu privire la aderarea la zona euro, aşa cum solicită opoziţia de stânga.

Letonia este în prezent una dintre economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană, revenindu-şi după mai mulţi ani de austeritate în urma contracţiei cu 20% a Produsului Intern Brut în 2009 din cauza crizei financiare globale. De asemenea, moneda naţională, lat-ul, din 2005 a avut un curs fix faţă de euro, menţionează sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new