7 state noi, inclusiv Rusia, participă la Rim of Pacific (RIMPAC) 2012

July 8, 2012

În perioada 29 iunie – 3 august 2012, în Hawaii se desfășoară Rim of the Pacific (RIMPAC), unul din cele mai mari exerciții internaționale navale, care are ca scop principal sporirea abilității participanților de a lucra împreună. Conform oficialilor Marinei Militare a Statelor Unite, la exercițiile găzduite și coordonate de Flota Pacificului participă nave aparținând marinei a numeroase state din care amintim Canada,  India, Australia, Franţa, Rusia, Japonia, Marea Britanie, Chile, Columbia, Mexic, Norvegia și, desigur, Statele Unite. Mai exact, această operaţiune comună include 22 de naţiuni, 40 de nave, 6 submarine şi peste 200 de aeronave care îndeplinesc uzual misiune de patrulare deasupra Oceanului Pacific. Resursele umane implicate în organizarea și desfășurarea exercițiului se apropie de 25.000 de persoane.

Potrivit declarației comandantului Flotei Canadiene din Pacific, Julian Barnard, acest exerciţiu reprezintă o importantă oportunitate de antrenament și este proiectat pentru a îmbunătăţi cooperarea în operaţiuni tactice maritime  și pentru realizarea obiectivelor convenite de comun acord. Alături de operațiunile navale, câteva mii de soldați ai forțelor militare participante vor efectua împreună cu echipajele Marinei de Coastă a SUA la exerciții terestre ce vizează perfecționarea capacităților de evacuare a non-combatanților din zonele de conflict. RIMPAC a fost extins în acest an pentru a include şapte noi ţări, inclusiv Rusia, care  este prezentă cu patru nave de război. Cu toate acestea, nu toate țările din regiune au fost invitate să participe, cele mai vizibile absențe fiind China și Pakistan. De altfel, jurnaliștii de la India Telegraph și-au exprimat temerile că acest exercițiu ar putea crea tensiuni între China și India (delegația Indiei are în componență un ofițer de rang înalt care va ocupa un post în staff-ul de comandă al RIMPAC 2012), în ciuda schimburilor de informații și tehnică militară dintre cele două țări.

RIMPAC  a fost inițiat în 1971 ca un exercițiu anual ce reunea forțe ale SUA, UK, Australia, Noua Zeelandă, iar din 1974 se desfășoară o dată la doi ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new