Abandonarea South Stream: decizie definitivă sau doar un truc diplomatic ?

December 2, 2014

Președintele rus, Vladimir Putin, aflat în vizită la Istanbul (Turcia), a declarat luni seara în cadrul unei conferințe de presă ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opunerii Bulgariei, relateaza agentia Tass. 

Putin a apreciat că poziția Uniunii Europene în legatură cu proiectul South Stream nu este constructivă și din acest motiv Rusia își va reorienta resursele către alte state, pe lista aflându-se un proiect comun cu Turcia. “Consider că pozitia Comisiei Europene nu a fost constructivă. Dacă Europa nu dorește realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat”, a subliniat președintele rus. El a menţionat că Rusia nu poate continua construirea gazoductului fără aprobarea Bulgariei. ”Noi nu putem să începem lucrările de construcţie în mare atâta timp cât nu avem aprobarea Bulgariei să începem construcţia conductei în mare, să ajungem la ţărmul Bulgariei şi acolo să ne oprim, este absurd”, a adăugat el.
UPDATE: Comisia Europeană va continua dialogul diplomatic cu Rusia şi alte părţi interesate cu privire la South Stream, în ciuda deciziei Gazpromului de a suspenda realizarea proiectul. Anunţul a fost făcut de Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de Energie.

Reacţia vine după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat, luni, în timpul negocierilor purtate la Ankara, că Rusia, în condiţiile actuale, nu poate continua realizarea proiectului South Stream, în primul rând din cauza poziţiei neconstructive a Uniunii Europene. Atitudinea Comisiei Europene a generat o serie de îndoieli privind declarația președintelui Putin, care în acest context pare a fi mai degrabă un mod de a pune presiune asupra autorităților de la Sofia și a reprezentanților Comisiei Europene decât o decizie de renunțare definitivă la proiectul menționat.

“Următoarea întâlnire privind South Stream a fost planificată pentru 9 decembrie 2014 şi va avea loc indiferent de anunţul făcut de Rusia”, a declarat Maros Sefcovic, vicepreşedintele UE însărcinat cu problemele energetice. “În mod evident,aceste noi evoluţii vor fi un element suplimentar care va fi discutat la această întâlnire”, a spus el.

Proiectul South Stream, cu un cost evaluat la 22 de miliarde de dolari, a început să aiba probleme de la debutul acestui an, când Comisia Europeana a precizat că acordurile încheiate de statele membre cu Gazprom pentru construirea conductei încalcă legislaţia europeană. Au fost luate atunci în vizor Bulgaria şi Ungaria, ultima dintre aceste ţări mergând până la a găsi modalităţi de a eluda restricţiile impuse de Bruxelles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new