Acord PetroChina – Encana în valoare de 2,2 miliarde dolari

December 16, 2012

China îşi continuă expansiunea în domeniu resurselor naturale

Compania de stat PetroChina a semnat un acord cu firma canadiană Encana pentru achiziţionarea unui pachet de 49,9% de acţiuni din cadrul proiectului de exploatare a gazelor naturale din Alberta. Pentru aceasta, compania chineză va plăti 2,2 miliarde de dolari /1,3lire sterline. Potrivit Encana, proiectul de la Alberta este aşteptat să furnizeze echivalentul a aproape nouă miliarde de barili de petrol.

Acesta este cel mai recentă investiție a companiei PetroChina în  achiziţionarea de resurse proprii de petrol şi gaz, în încercarea de a satisface cererea internă tot mai mare de energie, notează BBC. Nu este însă nici prima şi probabil nici ultima. Amintim că la începutul acestui an, PetroChina a devenit unic proprietar a proiectului de exploatare a gazelor de la MacKay River (în nordul regiunii Alberta), după achiziţionarea de la Athabasca Oil Sands Corp a participatiei acesteia de 40%, după ce în 2011 achiziţionase 60% din acţiuni. În plus, la începutul săptămânii trecute, PetroChina a anunţat că va investi într-o importantă participaţie într-un proiect australian de gaze naturale lichefiate a celor de la BHP Billiton .

Între timp, o altă firmă chineză, CNOOC, a primit aprobarea de la autoritățile canadiene la începutul acestei luni pentru a prelua compania petrolieră Nexen. Afacere CNOOC-Nexen, în valoare de $ 15.1 miliarde, a fost cea mai mare preluare străină și a ridicat îngrijorări cu privire la influența chineză asupra industriei canadiene de petrol şi gaze. În replică, guvernul canadian a anunţat că ar putea totuşi împiedica astfel de preluări masive pe viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new